Brezplačna predavanja, ki se bodo začenjala ob 19. uri, bodo na odrih Linhartove dvorane in Kluba CD potekala do 29. februarja.

Cikel predavanj Sivo na sivem je nastal v sodelovanju z raziskovalnim projektom Resnica in indirektnost. Na poti do nove teorije resnice, ki ga financira javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (Aris). Foto: Cankarjev dom
Cikel predavanj Sivo na sivem je nastal v sodelovanju z raziskovalnim projektom Resnica in indirektnost. Na poti do nove teorije resnice, ki ga financira javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (Aris). Foto: Cankarjev dom

Cikel predavanj bodo v Cankarjevem domu (CD) zagnali na pobudo Jele Krečič v okviru razstave naslovnic revije Problemi avtorja Alena Ožbolta. Razstava z naslovom Srebrna okna je v prvem preddverju CD-ja na ogled do 27. februarja.

Razstava Alena Ožbolta: Srebrna okna

Od aktualnih do filozofsko elementarnih tem
"Štiri dvojice predavateljev in predavateljic bodo v štirih terminih naslovile zelo različne teme, ki segajo od bolj aktualnih do bolj filozofsko elementarnih, povezujeta pa jih dve teoretski jedri: G. W. F. Hegel tokrat tudi kot filozof sivine in senc ter teorija Jacquesa Lacana, ki bo med drugim služila kot izhodišče za analizo aktualnega družbenega ozračja, potrošništva ter strukture želje in jezika. Pojem indirektnosti, ki je tesno povezan z obema miselnima tradicijama, bo v pomoč pri diagnosticiranju lingvističnih oziroma popularno kulturnih fenomenov, pa tudi pri premisleku pojma univerzalnosti," je o ciklu zapisala Jela Krečič.

Radikalno zlo in z njim povezane reči ter Ob paradoksih krutosti
Cikel bosta s predavanjem Sivo na sivem danes odprla filozofa ter urednika revije Problemi Alenka Zupančič in Peter Klepec. Zupančič se bo v uvodnem predavanju posvetila znova obujenemu konceptu radikalnega zla. Ponudila bo razmislek, kaj so aktualne filozofske, etične, psihoanalitične in politične implikacije zla, ob tem pa izpostavila njegovo intimno vez z nemožnim oziroma "nemogočim". Klepec pa se bo v predavanju osredotočil na problem krutosti, ki jo dandanes soglasno zavračamo, obsojamo in preganjamo kot utelešenje zla, a ta kljub temu vseeno (še zmeraj) obstaja. Eden izmed razlogov za to Klepec najde v paradoksni in izmuzljivi naravi same krutosti, piše v napovedi CD-ja.

V četrtek, 18. januarja, bosta na programu predavanji Roberta Pfallerja z naslovom Sivo v sivem služenja dobrin in struktura želje ter Jele Krečič z naslovom Hollywood, indirektnost in Ted Lasso. 20. februarja sledita predavanji Jureta Simonitija Kako je univerzalnost postala singularna? in Slavoja Žižka Ali lahko presežemo Hegla s Heideggerjem? 29. februarja bosta cikel sklenili predavanji Franka Rude z naslovom Bitka senc in Mladena Dolarja z naslovom Filozofija in homonimija.