Sorodna novica Mariborski kulturniki na nogah zaradi občinskih finančnih rezov: "Opustošenje bo veliko"

Sindikalna konfederacija Glosa – Zasuk ter Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so odprto pismo naslovili na mariborskega župana Sašo Arsenoviča, njegov kabinet, občinski urad za kulturo in mladino, urad za šport ter urad za finance in proračun.

Sindikati v odprtem pismu zahtevajo odgovore na štiri vprašanja

Kako so se lahko zneski, določeni v pogodbah z nevladnimi organizacijami, znižali brez predhodnega rebalansa občinskega proračuna? Kako to, da se je le mesec po sprejetju proračuna pojavila finančna luknja, za katero prej občina ni vedela? Ali je občina predhodno preučila vpliv zmanjšanja sredstev za kulturne, mladinske in športne dejavnosti - in če ga je, kakšne so bile ugotovitve te analize? Kakšen je pravni temelj za spreminjanje proračuna brez vključitve mestnih svetnikov?

MOM je pred dvema tednoma z načrtovanimi finančnimi rezi seznanil športna društva in klube, v preteklem tednu javne zavode s področja kulture, v tem tednu pa še izvajalce programov s področij kulture, mladine in sociale. Kot so napovedali predstavniki občine, bodo z izbranimi na programskem razpisu na področju kulture in mladine za zdaj sklenili pogodbe v vrednosti 80 odstotkov letošnjega zneska, za projektni razpis pa bo razdeljenih le 60 odstotkov razpisanih sredstev. Zaradi finančne luknje v občinski blagajni krčijo sredstva javnim kulturnim zavodom, športnim društvom in klubom pa zagotavljajo samo 60-odstotno financiranje.

Sorodna novica Manj denarja za mariborske javne kulturne ustanove

Rezi kljub letošnjemu rekordnemu proračunu?
V pismu je mogoče prebrati tudi, da v omenjenih sindikatih s presenečenjem spremljajo napovedi finančnih rezov. Po njihovem mnenju takšne odločitve ne morejo biti sprejete mimo strokovnih komisij in mestnega sveta. Prav tako ne morejo biti sprejete naknadno, ko so pogodbe z izvajalci že podpisane in velik del projektov celo izveden. Takšno odločitev MOM-a po mnenju sindikatov dodatno obtežuje dejstvo, da občina letos razpolaga z rekordnim proračunom.

Sindikati nadalje opozarjajo, da bodo rezi prizadeli znova že tako najšibkejše delavce v sektorju, ki so zunanji, pogodbeni izvajalci, saj se na materialnih stroških projektov ne bo mogel privarčevati izpad denarja, ampak se bodo že dogovorjeni honorarji nižali ali celo neizplačali. "Ti rezi bodo imeli neželen učinek za vse prebivalce Maribora, saj bo klestenje financiranja prineslo siromašenje kulturnih, mladinskih in športnih programov, katerih obiskovalci in uporabniki so meščani," je še mogoče prebrati v pismu. Dodali so še, da od občine pričakujejo odgovore do ponedeljka opoldne. Skladno z odgovori so sprožili nadaljnje akcije za zaščito pravic njihovega članstva in drugih prizadetih delavcev, so še napovedali predstavniki sindikatov.

Nepopravljiva škoda za mariborsko kulturno krajino
Tudi v društvu nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija so se odzvali na načrtovane reze. Obsodili so namero po znižanju proračunskih sredstev za nevladne organizacije na področju kulture v MOM-u. Na predstavnike občine so naslovili pismo in jih v njem pozvali, naj premislijo o posledicah svojega ravnanja, nemudoma ustavijo načrtovane reze ter zagotovijo ustrezna sredstva na postavkah proračuna občine, namenjenih za kulturo. Napovedani rezi pomenijo nepopravljivo škodo za mariborsko kulturno krajino, so zapisali v Asociaciji.

Odprta pisma so v Asociaciji naslovili tudi na ministrstvi za kulturo in javno upravo ter jih pozvali, naj stopijo v pogajanja in zagotovijo izvajanje programov, ki so izrednega pomena tako za polje nevladne kulture kot tudi domače kulture na splošno.