Poletni čas, ko smo veliko zunaj, misli pa pogosto prosto odtavajo, tako zmotno razumemo kot "mrtvi čas" za tradicionalne medije. Zvesti poslušalci, denimo, imajo radio vedno pri sebi. V avtomobilu, na tranzistorju in seveda drugih prenosnih napravah, ki omogočajo poslušanje na zahtevo. Tudi radijske igre.

Marilyn Monroe je med snemanjem znamenite scene v filmu Sedem let skomin za nekaj trenutkov ustavila tudi pred fotografskimi objektivi. Foto: Wikipedia
Marilyn Monroe je med snemanjem znamenite scene v filmu Sedem let skomin za nekaj trenutkov ustavila tudi pred fotografskimi objektivi. Foto: Wikipedia

Ta svojevrstna medijska in umetniška oblika po statističnih kazalnikih redno zaznava eno boljših in vztrajno naraščajočih spletnih poslušanj našega nacionalnega radia. To lahko razumemo tudi kot umik od vizualne konkretnosti v slušno asociativnost, ki s časom v letu zares nima prav veliko opraviti. Očitno je ljudem omenjene konkretnosti tako zelo preveč, da so zavestno začeli iskati drugačne vsebine. Tudi v ležernem času poletja. Za slušni kompas v tem tednu zato nekaj poudarkov za lažje popotovanje skozi razgibano krajino slušnih zgodb.

Satirične puščice med dvema ognjema
V ponedeljkov termin radijske igre na Arsu je našel pot humorni satirični dialog Žarka Petana med upokojencem in njegovim zaposlenim prijateljem, ki razkriva vzroke nekaterih protislovnih družbenih pojavov. Moč njunih argumentov pa je skrita prav v satiričnih puščicah.

Igro Med dvema ognjema iz leta 1986 je zrežiral Jože Valentič, v vlogi osrednjega para pa Aleksander Valič in Janez Albreht.

Ko dopust zmotijo nepričakovani dogodki in osebe
V torkovi igri na Prvem Gospod Dezider pošlje ženo in otroka na morje, ker se je odločil preživeti dopust doma ob glasbi. Vendar na vrata mirnega doma potrkajo nepričakovani dogodki in osebe, ljubitelju dobre glasbe pa dodobra zapletejo ure zasluženega počitka. Igra po motivni strukturi v spomin prikliče tudi kultno romantično filmsko komedijo Sedem let skomin iz leta 1955 in antologijski prizor, ko piš iz podzemne železnice hudomušno privzdigne belo plisirano krilo dekleta, ki ga je v vsej svoji ljubki naivnosti upodobila neminljiva Marilyn Monroe.

Režijo igre Dezider in Šostakovič po predlogi Gorana Gluvića iz leta 1995 podpisuje Elza Rituper, v naslovni vlogi Deziderja pa Jernej Kuntner.

Igralec Kristijan Muck (1941). Foto: Radio ARS
Igralec Kristijan Muck (1941). Foto: Radio ARS

Svet slušnosti Kristijana Mucka
V srednem terminu kratke radijske igre na Arsu se nadaljuje cikel Portretne študije, ki v osišče postavlja dokumentarne krokije najvidnejših ustvarjalcev radijske igre na Slovenskem. Dokumentarno avgustovsko popotovanje nadaljuje delo in ustvarjanje dramskega igralca Kristijana Mucka. Od leta 1964 je bil angažiran v SNG-ju Drama Ljubljana, 35 let pa je bil tudi pedagog na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. V gledališčih je odigral več kot 100 pomembnejših vlog, pa tudi izvedel nekaj režij in scenografij svojih besedil. Do začetka tega stoletja je ustvaril nekaj filmskih, več kot 30 televizijskih in daleč največ, več kot 150 radijskih vlog.

Avtorica portreta z naslovom Svet slušnosti je Špela Kravogel, ki se je s Kristijanom Muckom tudi pogovarjala.

Blazno preveč ambiciozni
Komedija Blazno resno slavni po istoimenski knjižni izdaji Dese Muck v četrtkovem terminu radijske igre na Arsu slika satirično podobo preveč ambiciozne matere. Ta v prividu svoje filmske slave razkrije vso svojo plitkost in maloumnost, pa tudi zgodbo najstnikov. Torej, izriše se nam resnica sveta s smehom v samosvoji duhovitosti in lucidnosti.

Režiser igre iz leta 2007 je Tugo Štiglic, v vlogi Mame pa Vesna Jevnikar.

Desa Muck je nečakinja Kristijana Mucka. Foto: BoBo
Desa Muck je nečakinja Kristijana Mucka. Foto: BoBo
A. A. Milne (1882‒1956) je o prigodah medvedka Puja napisal dve knjigi. Delu iz leta 1926 je namreč čez dve leti sledila še knjiga The House at Pooh Corner (Hiša na Pujevem vogalu). Foto: Wikipedia Commons
A. A. Milne (1882‒1956) je o prigodah medvedka Puja napisal dve knjigi. Delu iz leta 1926 je namreč čez dve leti sledila še knjiga The House at Pooh Corner (Hiša na Pujevem vogalu). Foto: Wikipedia Commons

Kaj se zgodi, ko vsi razen enega odidejo na počitnice na isti kraj …
V sobotni radijski satiri Pred sezono po zgodbi poljskega avtorja Slawomira Mrožka na Prvem vsi odidejo na počitnice, le v drug lokal, eden pa namerava v tujino, zato ga iz ljubosumnosti prijavijo oblastem.

Igro iz leta 1993 je zrežiral Jože Valentič.

Ko Pu najde Sivčkov rep
Vsa nedeljska jutra v avgustu so namenjena druženju s slavnim medvedkom Pujem, ki se je rodil leta 1926, ko je njegov avtor Alan Alexander Milne, britanski pisatelj in pesnik, ustvaril zgodbe za svojega sina Christopherja Robina Milneja, sicer tudi osrednjega junaka teh zgodb.

V drugem delu slušnega omnibusa zgodbi Medved Pu najde Sivčkov rep in Kengu in Ru prideta v gozd. Skozi zgodbo nas vodijo – Pripovedovalec – Frane Milčinski, Christopher Robin – Alja Tkačev in Medvedek Pu – Drago Makuc.

Vse igre so še mesec dni po predvajanju v radijskem etru na voljo na zahtevo na spletnih straneh Prvega, Arsa ali pa na RTV 365.

Spored radijski iger od 7. in 13. avgusta

Ponedeljek, 7. avgust
Radijska igra 22.05 (Ars) – Žarko Petan: Med dvema ognjema (satira)

Torek, 8. avgust
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Goran Gluvić: Dezider in Šostakovič (groteska, komedija)

Sreda, 9. avgust – cikel ob 60. obletnici programa Ars
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Špela Kravogel: Svet slušnosti – portretna študija dramskega igralca Krisrijana Mucka (dokumentarec)

Četrtek, 10. avgust
Radijska igra 22.05 (Ars) – Desa Muck, Pavel Lužan: Blazno resno slavni (komedija)

Sobota, 12. avgust
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Slawomir Mrožek, Mirč Šušmel: Pred sezono (komedija)

Nedelja, 13. avgust
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – A. A. Milne, Majda Stanovnik: Medved Pu 2 (nanizanka)