Foto: Neža Oblak
Foto: Neža Oblak

"Zvočno uprizorjen vrt kot kraj življenja, reda, blaginje in preživetja, a tudi kraj brez čudes," opisujejo ustvarjalci prve letošnje premiere radijske igre Vrt na programu Ars. V njej se sprašujejo, ali je vizija sveta, h kateremu težimo, resnično prostor za brezskrbno življenje ali morda skrbi ustvarjamo tudi v utopiji. Poudarja dihotomijo med iluzijo o rajskem vrtu ter pretnjo naravnih in človeških katastrof, kar oboje spremlja naše trenutno bivanje na planetu Zemlja.

Režiser kratke radijske igre Bor Ravbar je v pogovoru za Radio Slovenija povedal: "Igra je odziv na celoten svet, kamor hodimo. Približujemo se katastrofi, podnebni ali drugačni, medtem ko svet, v katerem živimo, ta zahodna civilizacija in neoliberalna parlamentarna demokracija, ki jo sploh Združene države Amerike promovirajo kot najboljši 'rajski vrt', to ignorira. In mogoče je ravno to vzrok našega propada."

Pogovor z Borom Ravbarjem je v oddaji Ars Aktualno vodila novinarka Petra Tanko.

"Osredotočili smo se na razmerje med predstavo o nekem idealnem konceptu (denimo rajski vrt) in njegova dejanska materialna resničnost, ko si v njem fizično udeležen. To je nekaj, kar lahko povežemo z vsemi sferami našega obstoja, predvsem pa je to pomembno, ko se poskušamo osamosvojiti ideologij, v katere nas vladajoči razredi vztrajno tlačijo. Kratka radijska igra Vrt je v tem smislu poskus osamosvojitve od privlačnih ideoloških zaslepitev," je še dejal Ravbar.

Večjezična radijska igra je zgolj en del tega tridelnega projekta, ki ga sestavljata tudi odrska uprizoritev, ki je že bila premierno uprizorjena novembra, in zvočna realizacija v angleškem jeziku. Radijska igra Vrt je nastajala na Nizozemskem, Češkem in v Sloveniji in je svojo pot po gledališki premieri 11. novembra lani v Plesnem teatru Ljubljana nadaljevala še na radijskih valovih. V Vrtu v vlogi sester nastopajo Bente Van Huffelen, Pepe Valíků in Paulina Pia Rogač, tonski mojster igre pa je Urban Gruden.

Koproducenti radijske igre so Gledališče Glej z nizozemskim Het Stiching Theaterschip in češkim gledališčem NDM Ateliér ter Radiem Slovenija, programom Ars, in sicer v sklopu projekta Future = NOW! A Youth Manifesto (FuN!), ki ga sofinancira Evropska unija preko programa Ustvarjalna Evropa.

Paulina Pia Rogač, Pepe Valíků, Bente Van Huffelen: Vrt