Skupina Mladinska knjiga je sicer imela lani sedem odstotkov višje prihodke in 19 odstotkov nižji čisti dobiček kot predlani.

V skupini Mladinska knjiga je obvladujoča družba Mladinska knjiga Založba, odvisne družbe pa so Mladinska knjiga Trgovina, Cankarjeva založba, Grafika Soča, Mozaik knjiga Zagreb, Mladinska knjiga Sarajevo in Mladinska knjiga Beograd. Foto: BoBo
V skupini Mladinska knjiga je obvladujoča družba Mladinska knjiga Založba, odvisne družbe pa so Mladinska knjiga Trgovina, Cankarjeva založba, Grafika Soča, Mozaik knjiga Zagreb, Mladinska knjiga Sarajevo in Mladinska knjiga Beograd. Foto: BoBo

Izplačilo dobička pomeni vračanje prejete pomoči
Uprava je predlagala, da celotni bilančni dobiček – sestavljen iz približno 508.000 evrov čistega dobička iz leta 2022 in približno 948.000 evrov prenesenega čistega dobička – ostane nerazporejen in se prenese v prihodnje poslovno leto, saj bi v primeru izplačila dobička delničarjem morali državi vrniti prejeto pomoč za gospodarstvo zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina ter prejete pomoči po interventni zakonodaji v času epidemije covida-19 v skupnem znesku 1,07 milijona evrov, so zapisali v sklicu skupščine.

A predloga uprave, kot kaže zapisnik skupščine, danes objavljen na spletni strani Ajpesa, ni podprl nobeden od prisotnih delničarjev. Nasprotnega predloga glede uporabe bilančnega dobička ni bilo.

Delničar Andrej Cunder, ki je bil med letoma 2009 in 2013 član uprave in je na skupščini zastopal 14,9 odstotka vseh delnic oz. 15,4 odstotka delnic z glasovalno pravico, je napovedal, da bo zoper sklep vložil izpodbojno tožbo.

Skupščina, na kateri je bilo prisotnega 87,9 odstotka kapitala z glasovalno pravico, pa je z večino potrdila predlagane spremembe statuta, v katerem bodo jasneje opredeljeni vsi cilji družbe ter dodatno vneseni dejavnosti finančnega zakupa in drugega kreditiranja. Podelila je tudi razrešnico upravi in nadzornemu svetu za delo lani.

Lansko leto v številkah

Skupina Mladinska knjiga, katere obvladujoča družba je Mladinska knjiga Založba, je imela lani 76,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je sedem odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček je znašal 1,49 milijona evrov, s čimer je bil 19 odstotkov nižji kot leto prej.

Družba Mladinska knjiga Založba je ustvarila 19,2 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, tri odstotke manj kot predlani. Čisti dobiček je bil s 508.000 evrov 41 odstotkov nižji kot v predhodnem letu, kaže letno poročilo za lani. V tem je za letos na ravni skupine napovedanih 78,9 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 1,67 milijona evrov čistega dobička.

"Skupina Mladinska knjiga je v letu 2022 dobro utrdila temelje za uresničevanje strateških ambicij po vzdržni rasti poslovanja ob sočasnem razvoju v celovitega in sodobnega ponudnika raznovrstnih vsebin za kakovostno preživljanje prostega časa. Konsolidirani prihodki od prodaje, ki smo jih ustvarili, so presegli načrtovane. Poslovali smo dobičkonosno. Povečali smo svojo kapitalsko trdnost, okrepili likvidnostno kondicijo in utrdili možnosti za financiranje razvojnih naložb," je, kot so v sredo sporočili iz družbe, na skupščini dejala predsednica uprave Simona Mele.

Med razvojnimi projekti, povezanimi z digitalizacijo, je poudarila mobilno aplikacijo Mladinska knjiga Plus, s katero je Mladinska knjiga kot do zdaj edina v Sloveniji na trg vpeljala model digitalne naročniške prodaje knjižnih vsebin, prek katere imajo naročniki neomejen dostop do zbirke e-knjig, zvočnic in brank.

Ključni razvojni projekti, ki jih skladno s strategijo za obdobje 2021–2025 skupina načrtuje za leto 2024, so povezani zlasti z združevanjem družb Mladinska knjiga Trgovina in Mladinska knjiga Založba v eno pravno osebo ter s celovito prenovo logistike in IT-podpornih sistemov.

Skupina bo nadaljevala tudi organizacijske in operativne spremembe, ki so potrebne za povečevanje učinkovitosti na področju enotne prodaje s ciljem ostati vodilni založnik in knjigotržec v Sloveniji, so še napovedali.