Minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je ob tem dejal, da so bile podražitve upravičene, saj italijanski muzeji in galerije zaračunavajo za vstop manj kot njihovi evropski kolegi, kar je sprožilo razpravo o tem, koliko bi morali ljudje plačati za kulturo.

Galerija Uffizi je leta 2021 naštela 1,72 milijona obiskovalcev, kar je največ med vsemi kulturnimi znamenitostmi v Italiji, s toliko obiskovalci pa je prehitela Kolosej v Rimu. Foto: AP
Galerija Uffizi je leta 2021 naštela 1,72 milijona obiskovalcev, kar je največ med vsemi kulturnimi znamenitostmi v Italiji, s toliko obiskovalci pa je prehitela Kolosej v Rimu. Foto: AP

Galerija Uffizi, najbolj obiskani muzej v Italiji, je 10. januarja objavila, da bo polna cena vstopnic v visoki sezoni (od 1. marca do 30. novembra) 25 evrov, kar je 5 evrov več kot prej. Zgodnji obiskovalci, ki bodo prišli med 8.15 in 8.55, bodo plačali 19 evrov. Cene vstopnic zunaj visoke sezone ostajajo nespremenjene. "Morali smo znova razmisliti o našem cenovnem načrtu, če želimo dokončati vse projekte, ki jih načrtujemo," je še sporočil tiskovni predstavnik galerije Uffizi.

Poskok cen od začetka vojne v Ukrajini
Tako kot drugje po Evropi so od začetka vojne v Ukrajini cene energije narasle, pri čemer je povprečna italijanska družina decembra lani plačala več kot 150 evrov za plin, medtem ko je dve leti prej odštela približno 67 evrov, poroča državni energetski regulator Arera. Povprečni račun za plin je prejšnji mesec padel na 85 evrov, še navajajo.

Cecilie Hollberg, direktorica firenške Gallerie dell'Accademia, ki hrani tudi slavnega Michelangelovega Davida. Foto: AP
Cecilie Hollberg, direktorica firenške Gallerie dell'Accademia, ki hrani tudi slavnega Michelangelovega Davida. Foto: AP

Nekatere ustanove so se že morale spopasti s težavami zaradi podražitev energije. Mestni muzeji v Braju v Piemontu so dva meseca ostali zaprti, "da bi omejili porabo energije", so zapisali v sporočilu za javnost. Raziskava spletne strani Altroconsumo je pokazala, da so italijanski muzeji lani zvišali cene za 10 odstotkov, v Neaplju pa celo za 33 odstotkov.

Iz Rima so 12. januarja sporočili, da tamkajšnji mestni muzeji ne bodo zvišali cen, "ker so osredotočeni na izboljšanje svojih storitev". Tudi direktorica galerije Galleria dell'Accademia v Firencah Cecilie Hollberg je dejala: "Ne bom zvišala cen; povečanje ni predvideno. To ne bi bilo korektno."

40 milijonov evrov za pomoč kulturnim ustanovam
Italijansko ministrstvo za kulturo je septembra lani napovedalo, da bo 40 milijonov evrov namenjenih pomoči kulturnim ustanovam pri spopadanju z naraščajočimi stroški, pri čemer je četrtina vseh sredstev namenjena muzejem. Sangiuliano je na dan, ko so iz galerije Uffizi sporočili podražitev vstopnine, dejal, da so bila povišanja tarif upravičena. "Prilagajati se moramo evropskim standardom. Trenutno so veliki evropski muzeji v povprečju dražji, z izjemo Velike Britanije. Če ima nekaj imanentno in zgodovinsko vrednost, je treba plačati za to," je dejal minister po pisanju Art Newspaperja.

Ovržena ministrova izjava o vstopninah drugje
A so italijanski mediji po tej ministrovi izjavi poročali, da imajo številni najbolj obiskani evropski muzeji nižje vstopnine kot Uffizi – Prado v Madridu zaračunava 15 evrov, pariški Louvre 17 evrov, Pergamonski muzej v Berlinu 12 evrov in Van Goghov muzej v Amsterdamu 20 evrov.

Sangiuliano je ob začetku mandata lani jeseni obljubil nastop nove dobe za kulturni sektor ter to, da namerava izzvati politično korektnost, javne ustanove pa je pozval k spremembi miselnosti glede financiranja. Foto: AP
Sangiuliano je ob začetku mandata lani jeseni obljubil nastop nove dobe za kulturni sektor ter to, da namerava izzvati politično korektnost, javne ustanove pa je pozval k spremembi miselnosti glede financiranja. Foto: AP

Sangiuliano je pojasnil svoje stališče v radijskem intervjuju in dejal, da so poročila, da bodo največji italijanski muzeji dvignili cene, "ogromna lažna novica. Za zdaj samo Uffizi in morda Pompeji nameravajo vnovič razmisliti o svojih cenah." Na vprašanje, da evropski muzeji ne zaračunavajo več kot njihovi italijanski kolegi, je Sangiuliano dejal: "V nekaterih primerih imajo naši muzeji nižje cene".

Minister je v intervjuju pojasnil, da največji italijanski državni muzeji, ki jim je vlada leta 2014 podelila večjo avtonomijo, sami določajo cene. Dodal je, da se je pod njegovim mandatom povečalo število dni, ko je javne muzeje mogoče obiskati brezplačno.

Minister najbrž želel poudariti, da "so Italijani na prvem mestu"
Italijanski levičarski umetnostni zgodovinar in komentator Tomaso Montanari je poudaril, da je minister sprva sprejel zamisel o zvišanju cen vstopnic, da bi pokazal, da zdajšnja desničarska vlada Giorgie Meloni zastopa interese Italijanov, a je bil nato prisiljen spremeniti svoja stališča, ko so ga seznanili s tem, da obisk italijanskih muzejev ni nujno cenejši kot obisk muzejev drugje po Evropi. "Na začetku je želel poudariti, da ima Italija najboljšo kulturno dediščino na svetu, in povedati, da so Italijani na prvem mestu, na način, da bi tujci plačevali več. Potem je opazil svojo napako in potegnil zavoro," je za Art Newspaper dejal Montanari.

So ljudje za podražitev vstopnic ali proti njej?
Spletna stran money.it je na začetku tega leta objavila raziskavo, v kateri so Italijane spraševali, ali bi bilo treba zvišati cene vstopnic. 54 odstotkov jih je menilo, da jih ne bi smeli zvišati, 19 odstotkov je odgovorilo, da bi morali biti muzeji brezplačni, 22 odstotkov vprašanih je podprlo zvišanje cen z namenom izboljšanja finančnega stanja institucij, le 5 odstotkov pa je izrazilo strinjanje s podražitvijo z namenom uskladitve italijanskih cen z evropskimi.