Plac zaenkrat ostaja brez rešitev. Foto: Črt Piksi
Plac zaenkrat ostaja brez rešitev. Foto: Črt Piksi

Ljubljanska avtonomna cona Plac tudi po tem, ko je ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca v javnem pismu pozvala k izpolnitvi obljub glede prenosa zemljišča, na katerem stoji, ostaja brez rešitve.

Na ministrstvu so na vprašanje STA, kakšno je trenutno stanje glede primera Plac v Ljubljani, odgovorili z: "V povezavi z omenjeno lokacijo so pripravljene ustrezne rešitve oziroma predlogi, ki pa bodo morali biti sprejeti na vladi. Takrat bomo o tem lahko povedali več."

Plac je v javnem pismu poudaril, da je minister obljubo za prenos zemljišča izrekel v začetku marca na sestanku, ki ga je v Placu sklical sam, vendar se to doslej ni zgodilo, prav tako po poročanju STA niso bili sprejeti niti drugi predlogi niso bili sprejeti.

Uporabnice in uporabniki prostora so se odločili, da iz nečesa zapuščenega, opuščenega in propadajočega znova ustvarijo nekaj živega, avtonomnega in navdihujočega. Foto: BoBo/Borut Živulović
Uporabnice in uporabniki prostora so se odločili, da iz nečesa zapuščenega, opuščenega in propadajočega znova ustvarijo nekaj živega, avtonomnega in navdihujočega. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predlagane so štiri rešitve
Na SDH-ju so potrdili, da so s pripojitvijo DUTB-ja kot pravni naslednik vstopili v vse postopke in pravne spore nekdanjega DUTB-ja, vendar jih ne morejo komentirati, ker še niso zaključeni. Obenem so spomnili, da je vodstvo takratnega DUTB-ja na sestanku z ministrstvom za kulturo konec lanskega leta podalo več predlogov za rešitev, ki bi skupnosti Plac omogočila nadaljnje udejstvovanje, in sicer da bi se skupnost Plac organizirala v primerno obliko delovanja, denimo v društvo, zavod, ustanovo ali družbo, s katero bi lahko sklenili najemno pogodbo ali pogodbo o uporabi nepremičnine na Linhartovi ulici v Ljubljani.

Druga predlagana možnost je bila, da ministrstvo za kulturo oz. organizacija, ki deluje pod njegovim okriljem, vzame nepremičnino, v kateri deluje Plac, v najem in jo nato nameni skupnosti za izvajanje kulturnih dejavnosti. "SDH pričakuje, da bo ustrezna rešitev oblikovana v kratkem," so še zapisali.

Kot tretjo možnost so predlagali, da ministrstvo poišče drug ustrezen prostor, ki bi bil primeren za opravljanje kulturne dejavnosti skupnosti, kot četrto pa, da se nepremičnina v lasti DUTB-ja oziroma zdajšnjega SDH-ja na podlagi ustreznega sklepa vlade prenese na državo, ta pa jo nameni izvajanju ustreznih kulturnih dejavnosti.