Univerza v Oxfordu. Foto: EPA
Univerza v Oxfordu. Foto: EPA
Sorodna novica Napajanje britanske kulturne sfere z opioidnim denarjem iz ZDA

Med stavbami oxfordske univerze, s katerih so odstranili priimek Sackler, sta med drugim galeriji v univerzitetnem muzeju umetnosti in arheologije Ashmolean. Vendar je univerza ob tem opozorila, da bo ime Sackler ostalo na slavoloku Clarendon in donatorski tabli muzeja, z namenom ohranitve zgodovinskega zapisa. Od leta 1993 je Oxford prejel približno od 12 do 19 milijonov dolarjev donacij od Sacklerjev in z njimi povezanih organizacij, so za Art News sporočili z univerze.

Univerza je glede odstranitve priimka Sackler sporočila, da je "izvedla revizijo svojega odnosa z družino Sackler in njihovimi skladi, vključno z načinom, kako se razpoznava njihove donacije univerzi. Po tem pregledu se je univerza odločila, da univerzitetne zgradbe, prostori in delovna mesta osebja, ki uporabljajo ime Sackler, tega ne bodo več uporabljali." Univerza bo prav tako obdržala tudi vse donacije, ki jih je prejela od družine Sackler in njihovih skladov "za predvidene izobraževalne namene", so še sporočili in dodali, da od januarja 2019 niso prejeli nobenih novih donacij od te družine in njihovih skladov.

S pretrganjem vezi s Sacklerji se Univerza v Oxfordu pridružuje prizadevanjem umetnice Nan Goldin, katere aktivistična skupina P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now – Takojšnja intervencija pri odvisnosti od zdravil) že od leta 2017 poziva kulturne ustanove, naj opustijo ime Sackler. V zadnjih letih so številne vodilne kulturne ustanove po vsem svetu prekinile vezi z družino Sackler, vključno z galerijo Tate, Narodno galerijo portretov, muzejem Viktorije in Alberta ter galerijo Serpentine v Združenem kraljestvu, muzejem Louvre v Pariz ter muzejem Guggenheim in Metropolitanskim muzejem umetnosti v New Yorku.

O prizadevanjih Nan Goldin (na posnetku) pripoveduje tudi film All The Beauty And The Bloodshed, v katerem umetničino zgodbo osvetljuje režiserka Laura Poitras, ki je na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah osvojila zlatega leva za najboljši film. Foto: IMDb
O prizadevanjih Nan Goldin (na posnetku) pripoveduje tudi film All The Beauty And The Bloodshed, v katerem umetničino zgodbo osvetljuje režiserka Laura Poitras, ki je na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah osvojila zlatega leva za najboljši film. Foto: IMDb

Dinastija Sackler je bila v javnosti znana kot dolgoletna podpornica umetnosti oziroma radodarna donatorica muzejev in galerij v ZDA, Veliki Britaniji in Evropi. V zadnjih letih pa se predvsem zaradi kampanje Nan Goldin o družini govori v povezavi z opioidno krizo. Dve veji dinastije Sackler sta imeli v lasti farmacevtsko podjetje Purdue Pharma, ki izdeluje opioidni analgetik OxyContin. Številne tožbe farmacevtsko podjetje in družino obtožujejo, da so zavajali ameriško javnost, češ da so opioidi povsem varni za uporabo na dolgi rok.

Leta 2017 je v ZDA umrlo 47.000 ljudi zaradi prevelikega odmerka opioidov, vključno z zdravili na recept, heroinom in fentanilom. Ameriško ministrstvo za pravosodje je leta 2020 objavilo, da so se tisti člani družine Sackler, ki imajo opravka s Purdue Pharma, dogovorili, da bodo plačali 225 milijonov dolarjev civilnih kazni, da bi se rešili obtožb, da je agresivno trženje OxyContina povzročilo, da so ga zdravniki prepogosto predpisovali. Predpisovali so ga tudi za glavobol ali zobobol.