Ježkov nagrajenec za leto 2023 je pronicljivi Tomaž Domicelj, na fotografiji z letošnje Poletne noči, ki je bila posvečena njegovim skladbam. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Ježkov nagrajenec za leto 2023 je pronicljivi Tomaž Domicelj, na fotografiji z letošnje Poletne noči, ki je bila posvečena njegovim skladbam. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Tomaž Domicelj, letošnji prejemnik Ježkove nagrade. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona
Tomaž Domicelj, letošnji prejemnik Ježkove nagrade. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona

Ob prenovljenem Festivalu slovenskega šansona so v Rogaški Slatini podelili Ježkovi nagradi, in sicer kantavtorju in glasbeniku Tomažu Domicelju in posmrtno Sašu Hribarju za življenjsko delo. Žirijo so sestavljali Ivo Ban (predsednik), Alenka Gotar, Patrik Greblo, Ingrid Kovač Brus, Nejc Jemec, Rajko Gerič in Igor Pirkovič.

Tomaž Domicelj že več kot 55 let dejaven na slovenskem popularnem glasbenem prizorišču
"Slovencem je s prepesnitvami približal poezijo ameriških in britanskih protestnih pesnikov in njihova življenja. Prenekatera karierna izkušnja je povezana tudi z delom v slovenski redakciji BBC-ja. Vedoželjno je spremljal dogajanje na svetovni glasbeni sceni, saj med poznavalci velja za potujoči leksikon," nagrajenca Tomaža Domicelja utemeljuje žirija. "V zajetnem avtorskem opusu najdemo veliko besedil za znane slovenske izvajalce, sodelovanja na festivalih pop, rock in narečne glasbe ter producentsko delo za velikokrat tudi mlajše izvajalce. Glasbene dosežke izpričuje s tehtnimi albumi, lahko pa se pohvali tudi z nekaj ponarodelimi pesmimi."

Sorodna novica Na Festivalu slovenskega šansona slavil Tomaž Hostnik z Dekletom iz zlatih sanj

"Tomaž Domicelj misli povezuje v besedila, ki pozornemu poslušalcu nudijo osnovo za razmislek. Je piker, na trenutke oster, a vedno kritičen opazovalec okolice. Velikokrat se nas dotakne, ko se tega niti dobro ne zavemo, saj je mojster v podajanju podtonov. V prid mu gre tankočutno zaznavanje okolice in hitrega gibanja v vseh sferah življenja. To naštevanje naj bo opomnik za vse, kar v hitrem vsakdanu zlahka spregledamo, pa ne bi smeli. Ravno zato je tu on, iskriv, a vedno z razlogom zbadljiv in satiričen. Po drugi strani pa je hkrati nežen in pronicljiv mojster slovenske besede," je o letošnjem Ježkovem nagrajencu zapisala žirija.

Sašu Hribarju posmrtno podelili Ježkovo nagrado za življenjsko delo
"Bil je utemeljitelj imitacije v vlogi satire in najbolj prepoznavna radijska osebnost, ki se je zapisala v zgodovino razvedrilnih oddaj na Slovenskem," je o nagrajencu zapisala žirija. "Sašo Hribar je z briljantnim intelektom, ki pa je bil dovolj razumljiv in ljudski, da je osvojil srca našega naroda, utemeljil imitacije v vlogi satire. Postal je najbolj prepoznavna radijska osebnost, ki se je zapisala v zgodovino razvedrilnih oddaj na Slovenskem in ki jo je kot izjemno prepoznala in priznala domača in tudi tuja strokovna javnost."

Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

"Njegovi sodelavci v ekipi Radia Ga Ga, ki so tudi njegovi učenci, bodo njegov duh, njegovo znanje podajali naprej. Sašo Hribar nam je zapustil izjemno umetniško zapuščino. A za Sašem je ostala tudi praznina. Ki se je ne bo dalo nikoli zares zapolniti. Ker je bil edinstven. Tako kot Ježek," so še zapisali člani žirije.

Posmrtno nagrado Saša Hribarja je sprejel novinar Nejc Krevs, nečak Hribarjeve partnerke. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona
Posmrtno nagrado Saša Hribarja je sprejel novinar Nejc Krevs, nečak Hribarjeve partnerke. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona

"Dragi Sašo, hvala je premalo"
Nagrado je sprejel novinar Nejc Krevs, nečak Hribarjeve partnerke. Ob tem je zbranim povedal: "Sašo je bil RTV Slovenija in Sašo Hribar je zdaj postal ikona, legenda nacionalke, če hočete. Bil je pogosto kritičen do te institucije, a vedno je bil idealist. Dragi Sašo, hvala je premalo."

Nagrade Franeta Milčinskega - Ježka so bile letos podeljene petintridesetič. Dozdajšnji nagrajenci so: Marjan Marinc, Bojan Adamič, Srečko Golob, Urban Koder, Iztok Mlakar, Mojmir Sepe, Ervin Fritz, Jani Kovačič, Tomaž Pengov, Pavel Lužan, Gojmir Lešnjak, Vita Mavrič, Zlatko Šugman, Jure Ivanušič, Črt Škodlar, Nataša Tič Ralijan, Andrej Rozman - Roza, Sašo Hribar, Kolektiv Narobov, Adi Smolar, Tone Partljič (za življenjsko delo), Lado Leskovar, Vinko Möderndorfer, Barbara Cerar, Tone Fornezzi - Tof (za življenjsko delo), Tilen Artač, Toni Gašperič, Marko Radmilovič, Ljerka Belak, Desa Muck, Drago Mislej - Mef, Zoran Predin, Jurij Souček (za življenjsko delo), Marko Brecelj, Vlado Kreslin, Svetlana Makarovič in Vlado Poredoš.