Novogoriški župan Samo Turel bo za naslednico direktorja zavoda GO! 2025 imenoval Mijo Lorbek. Foto: BoBo
Novogoriški župan Samo Turel bo za naslednico direktorja zavoda GO! 2025 imenoval Mijo Lorbek. Foto: BoBo

Ob tem je novogoriški župan Samo Turel napovedal, da naj bi razpis za novega direktorja zavoda GO! 2025 objavili v kratkem, saj je do slovesnosti ob odprtju v Evropski prestolnici kulture ostalo le še 14 mesecev.

"Da me je odstop Gorazda Božiča presenetil, težko rečem. Veste, da sem po seji mestnega sveta v oktobru, ko je bil izglasovan tak sklep, kot je bil, sam rekel, da se za zdaj iz javnih razprav o tem umikamo in da bova skušala skupaj z direktorjem najti rešitev. Pogovori so ves ta čas potekali, izid pa je takšen, kot je bil sporočen danes, torej direktor je sam odstopil z mesta direktorja javnega zavoda GO! 2025," je v izjavi dejal novogoriški župan.

Sorodna novica Gorazd Božič odstopil z mesta direktorja zavoda GO! 2025

Odločitev za Mijo Lorbek je Turel sprejel na podlagi njenega dosedanjega dela, kjer ga je prepričala predvsem s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami pri večjih projektih. Prav tako je žezdaj koordinirala sodelovanje novogoriške občine z javnim zavodom, zaradi česar je dobro seznanjena z vsemi dosedanjimi projekti in delom javnega zavoda. O njenem imenovanju bo sicer na petkovi izredni seji odločal mestni svet, vendar za njeno izvolitev ne bi smelo biti težav.

Gorazd Božič bo delo opravljal do 15. decembra
Predsednik sveta javnega zavoda Marjan Zahar je povedal, da je svet zavoda direktorjevo izjavo prejel prejšnji teden, soglasno pa so jo potrdili 11. decembra na popoldanski seji. Svoje delo bo Božič opravljal do 15. decembra in ga nato do konca leta predal svojemu nasledniku oz. naslednici.

Gorazd Božič je kot razlog za odstop podal predvsem “nepremostljive razlike v vrednotah, viziji in načinu izpeljave in vodenja projekta EPK 2025 med njim in županom, zaradi katerih je njegovo delo v zadnje pol leta potekalo pod še večjimi pritiski, kot jih vodenje največjega kulturnega projekta v Sloveniji že samo po sebi prinaša".

Božiču oktobra izrečena nezaupnica
Zaradi neuspešnega črpanja predvidenih sredstev za izvedbo programa EPK v Novi Gorici leta 2025 so novogoriški svetniki sredi oktobra direktorju javnega zavoda GO! 2025 Božiču izrekli nezaupnico. Župan Samo Turel je sicer napovedal njegovo razrešitev, nato pa se je vendarle odločil, da se bosta o vsem skupaj pogovorila in šele potem podala odločitev o usodi direktorja.

Božič je javni zavod od junija lani vodil kot vršilec dolžnosti, septembra pa so ga mestni svetniki imenovali za polni mandat.

Zaradi obtožb novogoriškega župana odstopil direktor zavoda GO!2025 Gorazd Božič