Dan pred kulturnim praznikom bo Sindikalna konfederacija Glosa - ZASUK poslanico prebrala ob Prešernovem spomeniku, pred tem pa napoveduje še satirično uprizoritev Tine Podbevšek, Anastazije Leščak in Davorina Juharta, ki bodo
Dan pred kulturnim praznikom bo Sindikalna konfederacija Glosa - ZASUK poslanico prebrala ob Prešernovem spomeniku, pred tem pa napoveduje še satirično uprizoritev Tine Podbevšek, Anastazije Leščak in Davorina Juharta, ki bodo "osvetlili elitističnost izbiranja in podeljevanja najrazličnejših kulturnih nagrad". Foto: Miha Poredoš

Celotna poslanica Kdaj bo že konec vaših osemdesetih? je objavljena na spletni strani Sindikalne konfederacije Glosa - ZASUK.

V sindikalni konfederaciji Glosa - ZASUK so ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, razposlali poslanico in v njej izpostavili protislovja in nepravičnosti, ki zaznamujejo delavce in delavke v kulturi, integracijo nekoč disidentske kulture iz osemdesetih v "uradno državno kulturo", s čimer imajo drugače od sodobnih kulturnikov "zagotovljene prestižne razstave in izdaje, retrospektive in monografije ter, seveda, dosmrtne rente iz državnega proračuna". Sprašujejo se, ali bi se z bojkotom proslave kulturnega praznika končno končala 80. leta, da bi lahko začela nastajati kultura prihodnosti.

Za tisti del slovenske javnosti, ki se dojema kot progresivno, je podoba NSK-jevega plakata za Dan mladosti nepogrešljiv del geneze "demokratične Slovenije", skupaj s številko 57 Nove Revije, kolumnami Mladine in protesti ob aferi JBTZ. Laibachi, IRWIN, Pankrti, ŠKUC, Mlakar, Žižek in drugi kulturno-akademski disidenti so totemi našega kolektivnega vrednostnega sistema in nam narekujejo, kaj je vloga kulture v družbi. Kultura se bori za svobodo izraza, proti enoumju in tiraniji!

Iz poslanice Glose - ZASUK

Prekarnost v javnih kulturnih zavodih sprejeta kot normalna
Za umetnike in ustvarjalce v povezavi s kulturnimi dogmami obstaja še eno protislovje: večina ustanov, ki jih razumemo kot gonilo napredka v družbi, je v svojem načinu delovanja globoko konservativna in izkoriščevalska, je ocenil sindikat. Pri tem je spomnil na raziskavo Poligona, ki je leta 2022 pokazala, da so javni kulturni zavodi med najbolj izkoriščevalskimi ustanovami v državi, neplačevanje in socialni "dumping" z "outsourcingom" v njih pa sta sprejeta kot nekaj normalnega.

"Večina kulturnoustvarjalnih delavcev komaj preživi mesec, slovenski kulturni sistem pa mnoge umetnike sili v neplačano delo za reference. Tisoče ustvarjalcev je v nekaj letih izgubilo svoje delovne prostore in mnogi se odločajo za druge poklice. Na drugi strani pa stojijo direktorji in direktorice ter njihovi umetniški izbranci, ki si zabarikadirani v kulturne palače delijo vulgarno visoke zneske za svoje projekte," je zapisal sindikat.

Sindikalna konfederacija Glosa - ZASUK je v poslanici ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, poudarila alternativna 80. leta, za katera se je oblikovalo več dogem, kot je, da naj bi kultura pripomogla k demokratizaciji in osamosvojitvi države. Foto: Bitef
Sindikalna konfederacija Glosa - ZASUK je v poslanici ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, poudarila alternativna 80. leta, za katera se je oblikovalo več dogem, kot je, da naj bi kultura pripomogla k demokratizaciji in osamosvojitvi države. Foto: Bitef

Kultura v kapitalizmu zgolj gospodarska panoga
Po oceni sindikalne konfederacije Glosa - ZASUK se tako z vsakim letom bolj jasno kaže, da tudi na polju kulture zeva velik razredni prepad in posledično delitev na lastnike in delavce, kot je poznana v vseh drugih delih kapitalistične družbe. V primerjavi z drugimi panogami, v katerih so razmerja jasna, razliko vidijo v tem, da je razredni konflikt v kulturnoustvarjalnem sektorju zamegljen, ker so "kulturni direktorji vendarle kritično razmišljujoči ustvarjalci in intelektualci".

Sindikat Glosa jutri, 7. februarja, prireja srečanje ob Prešernovem spomeniku na Prešernovem trgu v Ljubljani. Ob letošnjem prazniku se jim pridružuje tudi sindikat ZASUK, katerega člani organizirajo alternativno podelitev Prešernovih nagrad, načrtovano ob 12.00.

Kot ugotavlja sindikat, je bila kultura najprej uporabljena, da je pomagala vpeljati kapitalizem, danes pa je vpeta v vse vidike njegovega delovanja in širjenja. V kapitalizmu je gospodarska panoga, v kateri prevladuje mezdni odnos.

V poslanici se med drugim sprašujejo, kaj če bi delavci povabilo k slavljenju kulturnega praznika tokrat zavrnili in ali bi se v letu 2024 lahko končno sklenila 80. leta, da bi lahko začela nastajati kultura prihodnosti.