Pogled na London skozi okna galerije Tate Modern. Foto: Reuters
Pogled na London skozi okna galerije Tate Modern. Foto: Reuters

A na seznamih evropskih mest, ki so najbolj priljubljena zatočišča za umetnike in ljubitelje umetnosti, ni nobenega slovenskega mesta. Sezname oziroma lestvice nemškega podjetja Poster XXL, enega vodilnih nemških spletnih trgovcev s personaliziranimi fotografskimi izdelki, je med drugim objavil portal Euronews.

Na podlagi v uvodu omenjene peterice kategorij, ki se zastavljene predvsem kvantitativno, je skupno najvišje uvrščen London, sledijo mu Amsterdam, Rim, Edinburg in Oslo. Berlin je šele na 6. mestu in nekoliko presenetljivo je Pariz šele na 10. mestu, pred njega so se uvrstili Milano, Helsinki in Lyon.

Foto: Poster XXL
Foto: Poster XXL

Glede na najboljše umetniške galerije v Evropi se je na vrh lestvice zavihtel London. Tamkajšnja Narodna galerija hrani dela od Turnerja do van Gogha in na splošno nekatere najslavnejše slike na svetu. Poudariti velja še vsaj Muzej oblikovanja, Naravoslovni muzej in Muzej znanosti ter seveda Tate Modern, ki je dom številnih sodobnih umetnin.

Na drugem mestu je Praga, ki se ponaša z Narodno galerijo (Národní galerie Praha) in muzejem Kampa kot dvema najbolj priljubljenima umetniškima lokacijama. Na tretjem mestu je Pariz, ki izstopa s centrom Pompidou, kjer je največja zbirka sodobne umetnosti v Evropi, z Musée de l’Orangerie in seveda z muzejem Louvre.

Foto: Poster XXL
Foto: Poster XXL

Na seznamu glede na pomembne arhitekturne zgradbe je prvo mesto zasedel Köln, saj izstopa s stavbami, ki so jih zasnovali znani arhitekti, kot sta mogočna osrednja mošeja ali kölnski stolp. Na drugem mestu so Helsinki s svojo univerzitetno knjižnico in nacionalnim muzejem. Antwerpen je na tretjem mestu s stavbami, kot sta moderna Havenhuis ali impozantna železniška postaja Antwerpen Centraal. Mimogrede, na tem seznamu je London šele na 12. mestu.

Foto: Poster XXL
Foto: Poster XXL

Amsterdam je na prvem mestu glede umetniških festivalov v mestu. V tem mestu se denimo več kot sto umetnikov predstavlja na This Art Fair, ljubitelji nekonvencionalnih umetniških performansov in glasbe pridejo na svoj račun na No Art Festivalu. Na drugem mestu je nemški Bremen, kjer študenti mednarodne zasebne rezidenčne raziskovalne univerze Jacobs organizirajo ArtFest, tam pa poteka tudi La Strada, ki slavi ulično umetnost. Na tretjem mestu je Lyon, ki se ponaša s cvetočo umetniško sceno, na kateri izstopa lyonski bienale, ki se je uveljavil kot pomemben dogodek za sodobno umetnost v Franciji in Evropi. Sicer so se na tem seznamu najbolje odrezala nemška mesta, saj so kar štiri med prvo deseterico, ob Bremnu še Hannover, Leipzig in Berlin.

Foto: Poster XXL
Foto: Poster XXL

Na seznamu glede na umetniške šole je Rim na prvem mestu z univerzami, kot sta Accademia delle arti Roma ali Rimska univerza za likovno umetnost (RUFA). Na drugem mestu je Oslo, ki ponuja možnosti z izobraževalnimi ustanovami, kot sta Nacionalna akademija za umetnost ali Šola za arhitekturo in oblikovanje. Na tretjem mestu je London, ki ostaja ena najbolj priljubljenih lokacij za študij umetnosti in oblikovanja – od Royal College of Art, University of the Arts London, Goldsmiths University do Slade School of Fine Art in Imperial College London. Na tem seznamu ima med prvo deseterico Francija največ mest, in sicer Toulouse, Pariz in Lyon.

Foto: Poster XXL
Foto: Poster XXL

Tudi na vrhu seznama glede na število v določenem mestu rojenih znanih sodobnih umetnikov je London. Izpostavili so denimo umetnike, kot so Tracey Emin, Antony Gormley, James Nares in Richard Hamilton. Sledi mu Pariz, ki se ponaša z imeni, kot so Sophie Calle, Christian Boltanski ali Camille Henrot. Amsterdamu pa so tretje mesto na tej lestvici med drugim prinesli tam rojeni umetniki Saskia de Brau, Rob Scholte in Inez Van Lamsweerde.

Foto: Poster XXL
Foto: Poster XXL