Sedma izvedba festivala Grounded poteka med 24. in 26. avgustom - v glasbenem delu na Metelkovi, v pogovornem delu pa v Mestni hiši, na Muzejski ploščadi in v Pritličju.

Organizatorji festivala izpostavljajo mir kot enega od pogojev za uresničevanje človekovih pravic. Predavateljica na Fakulteti za družbene vede Barbara Rajgelj in vodja festivalskega diskurzivnega programa izpostavlja, da so se zaradi zahtevne teme odločili, da čim več prostora odstopijo gostom, ki imajo za seboj na tak ali drugačen način izkušnjo vojne oziroma grajenja miru.

Natančen program
festivala si lahko
pogledate tukaj.

Po njenih besedah imajo veliko znanja in izkušenj pri grajenju miru območje bivše Jugoslavije, kjer je ogromno ženskih gibanj, aktivistov in raziskovalcev, ki se ukvarjajo s to tematiko. "Institucionalno pa je to področje, gledano globalno ali evropsko, izključeno iz sodelovanja pri grajenju nekih skupnih mehanizmov in odgovorov na vprašanje miru," je povedala.

"Mir, a ne za vsako ceno"
Zato so v diskurzivni del povabili sogovornike in sogovornice, ki se že leta ukvarjajo z mirom na prostoru bivše države, s tem pa je festival na nek način dobil regionalno obarvanost. Izhodišče za razmislek predstavlja misel ene od gostij festivala, novinarke v obleganem Sarajevu Aide Čerkez, ki je dejala: "Mir, a ne za vsako ceno."

Stvaritev Yuliie Ustymenko, ki je del prodajne razstave. Foto: festival Grounded
Stvaritev Yuliie Ustymenko, ki je del prodajne razstave. Foto: festival Grounded

Izkušnje po besedah organizatorjev kažejo, da je v Palestini mirovni proces evfemizem za kolonializacijo z mirovnimi sredstvi, v Bosni pa je Daytonski mirovni sporazum drugo ime za 20-letno stagnacijo države in utrjevanje nacionalizma. "Zato mir ne more in ne sme biti le stanje odsotnosti vojne, ampak stanje pravičnosti in blaginje za vse," piše v napovedi.

Med vprašanji, ki se jih želijo dotakniti, sta: kakšna je mednarodna arhitektura miru in ali je še vedno sposobna odgovoriti na zahteve sodobnih konfliktov ter kakšno mesto v mednarodnem sistemu zagotavljanja človekovih pravic in trajnega miru zasedajo socialne in ekonomske pravice.

Poglobitev v različne vidike pojma miru
Med gosti, ki bodo razpravljali o naslovni tematiki festivala v povezavi z različnimi vidiki, bodo poleg Aide Čerkez tudi profesorica na univerzi v Innsbrucku Slađana Lazić, zgodovinarja Marta Verginella in Janez Weiss, avtor oddaje o spominih na TV Slovenija Janez Lombergar, pravnica Vasilka Sancin, klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, novinarke Ksenija Horvat, Nataša Briški, Barbara Šurk in Alenka Arko, filozof Tadej Troha in eden od začetnikov mirovnega gibanja v Sloveniji Marko Hren.

Na pogovoru o krogih miru in sprave pa pričakujejo aktivistke iz regije, kot sta Emina Buzinkić, ki je doktorirala v ZDA in se veliko ukvarja z migracijami, ter hrvaška aktivistka in mirovnica Vesna Teršelić. Kot je še povedala Rajgelj, bodo s tem pokrili vse republike nekdanje Jugoslavije.

V Pritličju drevi ob 19. uri odpirajo tudi prodajno razstavo ukrajinskih umetnikov in umetnic z naslovom Prostovoljci in prostovoljke v boju za življenje in svobodo, s katero želijo podpreti delovanje ukrajinske umetniške skupnosti Uartist, ustanovljene po začetku ruske invazije na Ukrajino. Umetniška dela in njihovi avtorji so dostopni tudi na tej povezavi.

Več kot 25 mednarodnih glasbenih imen
V glasbenem delu, ki ga je v pristojnosti Nine Hudej in Nine Kodrič, bo nastopilo več kot 25 mednarodnih predstavnikov klubske glasbe. Povabili so izvajalce in izvajalke, ki vsak na svoj način postavljajo smernice v elektronski glasbi. Iz tujine med drugim prihajajo grška glasbenica Babynymph, ameriško-ukrajinski dvojec Sha Ru, Avtomat iz Poljske in Matale iz Kosova, med domačimi nastopajočimi so Ascyth, Đakka, Nasty Nancy in drugi.

V Ljubljani 7. festival Grounded