Državna meja med Slovenijo in Italijo teče čez Trg Evrope, ki leži v Novi Gorici in Gorici. Foto: GO! 2025
Državna meja med Slovenijo in Italijo teče čez Trg Evrope, ki leži v Novi Gorici in Gorici. Foto: GO! 2025

Dogajanje je v sredo odprla celodnevna Odprta kuhinja, nadaljevalo se je s popoldanskim koncertom italijanske skupine Radio Zastava in slovenske Ana Pupedan, delavnico smeha, literarnim srečanjem in prireditvijo Poletna polenta.

Dogajanje se v tem tednu nadaljuje s četrtkovo gledališko predstavo. Po napovedih organizatorjev pa bo petek znova po godu vsem generacijam, odvila se bo namreč prireditev Preplet preteklosti in sedanjosti. Predvsem glasbeno obarvan bo tudi konec tedna, na praznično nedeljo pa se začenja tudi novogoriški del uličnega gledališča Ana Desetnica.

Natančen program Goriškega poletja
si lahko pogledate na tej povezavi.

Pri organizaciji letošnjih prireditev se je novogoriški občini pridružilo veliko število ustanov, društev in klubov. S programom želijo zadovoljiti okuse vseh generacij, ljubitelje glasbe, gledališča ter ostalih kulturnih in zabavnih prireditev. Na 25 različnih lokacijah bodo ponudili okrog 90 dogodkov, približno polovica lokacij je v primestju in na podeželju.

Sorodna novica Praznik glasbe: na najdaljši dan v letu se po svetu mimo žanrskih omejitev razlega glasba

Kot se spodobi za somestje – čezmejno obarvan program
"Začenjamo udarno z Odprto kuhinjo in Praznikom glasbe, temu pa nato sledi niz dogodkov vse do zgodnje jeseni, ki se bodo nato prelili v praznovanje ob občinskem prazniku. Pripravili smo pester in kvaliteten program, ki je, kot se za naše somestje spodobi, čezmejno obarvan. Skratka, čaka nas pestro poletje za vse okuse in generacije," je povedal novogoriški župan Samo Turel.

"Dogodek je evropskega formata in je letos bogatejši v primerjavi s prejšnjimi leti. Poteka v okviru svetovne glasbene iniciative Fete de la musique, in sicer na prvi dan poletja po vsej Evropi. Številni koncerti se bodo odvijali v različnih kotičkih mesta. Po dogodku bomo med občani pripravili anketo, kako posamezne lokacije po njihovem mnenju ustrezajo glasbenim zvrstem," je dejala vodja županovega kabineta Mija Lorbek.

Organizatorji so pripravili tudi zgibanko s programom poletnih prireditev, ki jo bodo v naslednjih dneh na dom prejela vsa gospodinjstva v novogoriški občini. Za ostale obiskovalce bo zgibanka na voljo tudi na recepciji novogoriške občine in v novogoriškem TIC-u.

Praznik glasbe v Novi Gorici