Pred več kot desetimi leti je na natečaju za NUK 2 zmagala ideja biroja Bevk-Perović arhitekti. Foto: BoBo
Pred več kot desetimi leti je na natečaju za NUK 2 zmagala ideja biroja Bevk-Perović arhitekti. Foto: BoBo

Na ministrstvu so nedavno napovedali, da se bo gradnja nove Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK 2) začela predvidoma jeseni 2024. Napoved so podkrepili z informacijo, da bodo gradnjo, ki bo brez opreme knjižnice stala okoli 100 milijonov evrov, financirali v celoti s proračunskimi sredstvi. Pravnomočno gradbeno dovoljenje za NUK 2 imajo od februarja letos.

Sorodna novica NUK toplo pozdravlja predvidena proračunska sredstva za izgradnjo NUK-a 2

Proračuni za leta 2025, 2026 in 2027 še niso nared
Na ministrstvu so ob napovedi začetka gradnje zagotovili, da bodo v letu 2025, to je v prvem polnem letu gradnje, za NUK 2 namenili 11 milijonov evrov, v letu 2026 za projekt obljubljajo 37 milijonov in v letu 2027 46 milijonov evrov. A proračuni za leta 2025, 2026 in 2027, ko naj bi država za gradnjo NUK-a 2 zagotovila okoli 94 milijonov evrov, za zdaj še niso pripravljeni. Navedeni zneski torej nimajo trdne podlage v veljavnih proračunskih dokumentih, poroča današnji Dnevnik.

Kot še piše časopis, je za projekt NUK 2 v proračunu za letos namenjenih nekaj več kot 1,3 milijona evrov, v predlogu rebalansa za prihodnje leto naj bi država za NUK 2 namenila še tri milijone, medtem ko proračuni za leta 2025, 2026 in 2027 sploh še niso pripravljeni za obravnavo v parlamentu.

V roku enega leta trikrat spremenjen načrt financiranja
Sicer je ministrstvo samo v zadnjem letu zamenjalo tri potencialne načrte financiranja. Novembra lani sta premier Robert Golob in takrat še minister za izobraževanje Igor Papič napovedala, da bodo gradnjo nove univerzitetne knjižnice financirali s povratnimi sredstvi iz načrta za okrevanje in odpornost. A so pozneje ugotovili, da to ne bo mogoče, saj načrtovana stavba knjižnice – čeprav bo energetsko varčna in bo omogočala rabo energije iz obnovljivih virov – ne bo izpolnjevala vseh kriterijev za gradnjo energetsko učinkovitih stavb, ki jih določa načrt.

Nato so se na ministrstvu lotili preverjanja možnost neposrednih posojil evropskih razvojnih bank, a kot kaže, se tudi ti načrti niso izšli. Z ministrstva so nazadnje sporočili, da gradnje ne bodo financirali s kreditom, temveč torej s sredstvi iz proračuna.

Arheologi so se na območju, kjer naj bi zrasel NUK 2 dokopali do mnogih najdb iz obdobja rimske Emone, danes pa na tej lokaciji deluje plačljivo makadamsko parkirišče. Foto: ZVKDS
Arheologi so se na območju, kjer naj bi zrasel NUK 2 dokopali do mnogih najdb iz obdobja rimske Emone, danes pa na tej lokaciji deluje plačljivo makadamsko parkirišče. Foto: ZVKDS

Od prvih priprav na začetek projekta NUK 2 so minila že skoraj štiri desetletja, a na tamkajšnjem zemljišču je še zmeraj zgolj začasno makadamsko parkirišče. Septembra 1989 se je zaključil prvi arhitekturni natečaj za novo knjižnico, na katerem je zmagala rešitev arhitekturnega biroja Marka Mušiča. Za naslednji dve desetletji pa je projekt ob pomanjkanju financ praktično zastal.

Leta 2008 so se na ljubljanski fakulteti za arhitekturo začeli pojavljati pomisleki, da je Mušičev načrt po tolikšnem času že zastarel in bi bilo treba za NUK 2 poiskati sodobno arhitekturno rešitev. Ministrstvo za visoko šolstvo je v času mandata Gregorja Golobiča tem pomislekom prisluhnilo in tako je država objavila nov natečaj, na katerem je leta 2012 zmagala ideja biroja Bevk-Perović arhitekti.