"Ali obstaja boljši način za preganjanje zimske otožnosti, kot je množično praznovanje," so bile besede, s katerimi so organizatorji pospremili slavje, ki je preplavilo mesto.

Foto: Andrus Liivamae/Tartu 2024
Foto: Andrus Liivamae/Tartu 2024
Sorodna novica V Bad Ischlu v Avstriji s spektaklom začeli otvoritvene slovesnosti EPK-ja

Tartu velja za univerzitetno mesto in ga v himni ob EPK-ju opevajo kot "mesto mlade krvi". Program ob uradnem odprtju se je odvijal ves petek. V dopoldanskih urah je bil na vrsti najprej otroški program. V večernih urah pa se je začelo zares – slovesnost ob odprtju je potekala na bregovih reke Emajogi, kar v prevodu pomeni Mati rek. Nastopili so izvajalci, kot so Trad.Attack!, Sander Mölder, Lonitseera in številni drugi igralci, plesalci in umetniki. Režija in dramaturgija sta bili v rokah dveh domačinov Taavija Tonissona in Eera Epnerja.

Z otvoritveno slovesnostjo so želeli poudariti pomen medsebojnih odnosov med ljudmi, kraji in obdobji. V središče zgodbe so postavili Tartu, ki ga opisujejo kot realen in idealističen, mesto, ki sanja o prihodnosti in se spominja preteklosti, polno energije, prostor, kjer je mesto za vse in je življenje polno veselja. Kot EPK želi Tartu s svojo okoliško regijo postati bolj prepoznaven tudi zunaj Estonije. V ta namen so pripravili več kot tisoč dogodkov pod geslom Umetnosti preživetja.

Foto: Mikk Otsar/Tartu 2024
Foto: Mikk Otsar/Tartu 2024

Program, predvsem v poletnem času, med drugim vključuje dogodek množičnega poljubljanja z naslovom Kissing Tartu, debatni festival o savnah, ki so ga poimenovali Naked Truth, in gledališko predstavo Business as Usual, ki se osredinja na škandal pranja denarja, ki je pretresel estonski bančni sistem. Med vrhunci programa bo tudi junijski koncert z naslovom Moje pesmi, ko bo 10. junija nastopil legendarni britanski glasbenik Sting.

Stik z naravo in človeštvom
Program celoletnega dogajanja v okviru EPK-ja 2024 so razčlenili na štiri področja: Tartu z Zemljo, človeštvom, Evropo in vesoljem. Tartu z Zemljo ozavešča o tem, kako biti prijaznejši do narave, ne samo z ustvarjanjem in doživljanjem umetniških del, temveč tudi v vsakodnevnem delovanju, pri ustvarjanju in vzdrževanju domov in vrtov ter pri izbiri hrane in oblačil. S programskim sklopom Tartu s človeštvom želijo z medgeneracijskim učenjem in soustvarjanjem obnoviti zaupanje v človeško bližino in intimni stik. Tartu z Evropo išče načine, kako približati evropsko razsežnost Tartuja 2024 vsem v mestu in južni Estoniji, hkrati pa ozaveščati Evropo, da je tudi ta del Evrope in s svojimi lokalnimi jezikom in običaji del evropske raznolikosti.

Foto: Mikk Otsar/Tartu 2024
Foto: Mikk Otsar/Tartu 2024

Usmerjeni v prihodnost, ampak z zavestjo o tem, kaj hitre spremembe prinašajo
Tartu z vesoljem pa kaže, kako so futuristične podobe v umetnosti navdihovale raziskave in razvoj ter tako postale ali bodo kmalu postale resničnost. Obenem umetnost izpostavlja tudi nevarnosti hitrih sprememb človeške zavesti in težavo ostati človek.

Tartu je drugo največje mesto v Estoniji, gospodarsko sicer v senci prestolnice Talin, enako bogato pa na področju kulture. Hanzeatsko mesto od nekdaj velja za srce in dušo majhne pribaltske države na severovzhodu Evrope z 1,2 milijona prebivalci.

Letos je Tartu ena od treh Evropskih prestolnic kulture – poleg avstrijskega mesta Bad Ischl je to še Bode na Norveškem.