71-letnega Sgarbija, politika iz desne stranke Naprej Italija, je na položaj imenovala premierka Giorgia Meloni. Foto: EPA
71-letnega Sgarbija, politika iz desne stranke Naprej Italija, je na položaj imenovala premierka Giorgia Meloni. Foto: EPA

Vittorio Sgarbi, priznani umetnostni kritik, je odstopil z mesta sekretarja na italijanskem ministrstvu za kulturo, poroča portal Euronews. V Italiji trenutno potekajo tri ločene preiskave, ki ga obtožujejo kraje kulturne dediščine, nezakonitega izvoza umetniških del in neustreznega zaračunavanja storitev med opravljanjem javne funkcije.

Sorodna novica Italijanskega sekretarja preiskujejo zaradi ukradene slike. Sam trdi, da jo je našel v stari vili.

Razlog za odstop preiskava o nezdružljivosti funkcij
Čeprav je v zadnjih tednih najbolj odmevala preiskava italijanskega državnega tožilstva zaradi suma kraje kulturne dediščine oz. zaradi suma, da je prikril, da je sliko pridobil nezakonito, je kot glavni razlog odstopa navedel nedavno preiskavo italijanskega protimonopolnega organa.

Sgarbi naj bi namreč po poročanju časopisa Il Fatto Quotidiano v zadnjih devetih mesecih za javno nastopanje prejel okvirno 300.000 evrov, kar je po poročanju portala Artnews tudi sprožilo preiskavo. Sgarbi se je branil z izgovorom, da je vzel le "honorar za to, kar počne že vse življenje, kar počne vsak pisatelj ali predavatelj: govori o umetnosti". Vendar so po mnenju protimonopolnega organa ti honorarji dejansko "dejavnosti, ki niso združljive z državno funkcijo". V petek, ko je odstopil s položaja, je Sgarbi zapisal: "V skladu z obvestilom o protimonopolnih ukrepih ne smem govoriti o umetnosti, da bi se izognil nasprotju interesov. Zato bi rad naznanil svoj odstop z mesta državnega podsekretarja za kulturo."

Med petkovim odstopom ni obravnaval razpleta v povezavi s sliko iz 17. stoletja
Sgarbi se je medtem prejšnji mesec soočil s preiskavo zaradi domnevnih povezav s sliko Rutilia Manettija, ki je bila ukradena leta 2013. Časopis Il Fatto Quotidiano je trdil, da je bila ukradena Manettijeva slika podobnega videza, ki je bila leta 2021 na ogled v toskanskem mestu Lucca. Slika na razstavi v Lucci naj bi izvirala iz vile Maidalchina, ki je v lasti Sgarbija.
Sgarbi je pozneje trdil, da je Il Fatto Quotidiano v svojem poročanju lagal, in dejal, da ni seznanjen s preiskavo.

Gre za Manettijevo sliko z naslovom Prijetje svetega Petra. Leta 2013 so neznani storilci vlomili v grad Buriasco v Piemontu na severu Italije, jo izrezali iz okvirja in odnesli. Vrednost slike je po poročanju italijanskih medijev ocenjena na več sto tisoč evrov.

Sorodna novica V Italiji imenovali 10 novih muzejskih direktorjev. Eike Schmidt zapušča Uffizi in odhaja v Neapelj.

Sgarbi očitno izgubil podporo stranke Naprej Italija
Minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je v januarskem pogovoru za italijansko televizijo Rai podprl Sgarbija, ki je dejal, da ne namerava odstopiti. Proti Sgarbiju že nekaj časa poteka tudi preiskava zaradi nezakonitega izvoza slike francoskega slikarja Valentina de Boulogne z začetka 17. stoletja. V tem primeru je osumljen, da je sliko poskušal prodati v tujino. Filippo Menci, urednik pri Euronewsu Italija, je za ta portal pojasnil, da "italijanska vlada ni želela odkrito glasovati za njegovo razrešitev, hkrati pa ga ni bila pripravljena zaščititi, saj je bilo njegovo ravnanje v javnosti stigmatizirano."

71-letnega Sgarbija, politika iz desne stranke Naprej Italija, je na položaj imenovala premierka Giorgia Meloni. Lani je bil glasen zagovornik vladne politike, da se na vodilne položaje italijanskih kulturnih institucij vrnejo Italijani, kar so decembra ob izteku nekaterih mandatov tudi uresničili. Avgusta je Sgarbi dejal: "Mi smo prišli, oni bodo odšli. Zakaj bi moral na čelo Uffizija postaviti tujega direktorja? Ste kdaj videli, da bi Louvre vodil tujec?" Pozneje je sicer zatrdil, da se je zgolj šalil.

Na umetniškem prizorišču je znan tudi po izjavah, v katerih izreka nenaklonjenost avantgardnim umetniškim gibanjem, kakršno je bilo v 60. letih arte povera. V preteklosti je napovedoval tudi razstavo na temo iztrebkov, ki pa je potem ni uresničil. Leta 2011 je kuriral italijanski paviljon na Beneškem bienalu.