Foto: EPA
Foto: EPA

Aktivisti so v piramido, skozi katero vodi glavni vhod v muzej, metali balone, eden izmed njih pa je splezal na rob steklene konstrukcije in jo obarval z oranžno. Po besedah predstavnika pariškega muzeja je eden od aktivistov s pomočjo plezalne opreme splezal na rob piramide. "Steklo je prekril z barvo. Na strukturi so vidne sledi," so po navedbah portala Art Newspaper incident opisali v muzeju. Kot so še dodali, za zdaj ni poročil o škodi.

Okoljevarstvena aktivistična skupina Dernière Rénovation, ki je med drugim julija s protestom proti podnebnim spremembam prekinila etapo 10. Dirke po Franciji, mesec prej pa Odprto prvenstvo Francije, je na spletni strani zapisala, da ima človeštvo še 513 dni do družbenega kolapsa, s čimer se sklicujejo na napoved Mednarodne agencije za energijo (IEA), da bodo globalni izpusti energetskega sektorja leta 2025 dosegli najvišjo raven. "Od nas običajnih državljanov je odvisno, ali bomo uveljavili zaveze, ki jih ne želijo sprejeti naše vlade. Od nas je odvisno, ali se bomo odločili za civilno nepokorščino," so še zapisali.

Foto: EPA
Foto: EPA

Sprva sporna konstrukcija, zdaj eden od simbolov mesta
Steklena piramida je ena od mlajših arhitekturnih dodatkov k znameniti muzejski stavbi dolge zgodovine – ta sega vse do 12. stoletja, ko so jo začeli sicer kot trdnjavo graditi pod Filipom II., v 16. stoletju pa je postala kraljeva rezidenca in bila pozneje tudi prenovljena. Stekleno piramido je zasnoval kitajski arhitekt I. M. Pej, ki je veljal za zadnjega mojstra modernistične arhitekture. V Piramidi je združil vse značilnosti svoje arhitekture – poudarek na natančni geometriji, gladkih površinah in naravni svetlobi. Njegova najpriljubljenejša gradbena materiala sta bila steklo in jeklo, ki ju je kombiniral z betonom.

Piramido so odprli 4. marca leta 1989 po letu burne razprave, ki jo je sprožil val neodobravanja zaradi kontrasta s klasicistično-baročno muzejsko stavbo. Podobno, kot se je zgodilo z Eifflovim stolpom, je tudi sprva sporna steklena arhitektura postala eden od simbolov Pariza in muzeja Louvre.