Kip zmagoslavnega atleta velja za enega najlepših grških bronastih kipov, kar se jih je ohranilo. Foto: Getty Museum
Kip zmagoslavnega atleta velja za enega najlepših grških bronastih kipov, kar se jih je ohranilo. Foto: Getty Museum

Na bronasti kip, znan kot Zmagovalna mladost, ki izvira iz obdobja med letoma 300 in 100 pr. n. št., so leta 1964 naleteli italijanski ribiči. Nekaj let pozneje ga je za štiri milijone dolarjev (3,7 milijona evrov) kupil naftni mogotec in ustanovitelj znamenitega ameriškega muzeja J. Paul Getty v Los Angelesu. Dragoceni bron dejansko predstavlja vrhunec zbirke tega muzeja. Njegov avtor sicer ni znan, nekateri učenjaki menijo, da ga je morda ustvaril Lizip, osebni kipar Aleksandra Velikega.

"To je zmaga za kulturo"
Evropsko sodišče je te dni potrdilo pravico Italije do zasega kipa iz muzeja in razsodilo, da je Italija upravičeno poskušala pridobiti nazaj tisto, za kar meni, da je vitalni del njene kulturne dediščine. "To ni le zmaga italijanske vlade. To je zmaga za kulturo," je po pisanju Euronewsa dejal Maurizio Fiorilli, ki je kot pravobranilec italijanske vlade vodil prizadevanja države za vrnitev izropanih starin in zlasti bronov iz omenjenega muzeja. Pravzaprav je Gettyjev muzej vložil pritožbo na evropsko sodišče, potem ko je italijansko višje kasacijsko sodišče leta 2018 potrdilo odredbo nižjega sodišča o zaplembi.

Foto: Getty Museum
Foto: Getty Museum

Italija si že mnogo let prizadeva za vrnitev starin, ki so bile izropane z njenega ozemlja in prodane muzejem in zasebnim zbirateljem po vsem svetu. Kalifornijski muzej je izpodbijal trditev Italije in zatrjeval, da so njegove pravice do kipa zaščitene z evropskimi protokoli o človekovih pravicah o zaščiti lastnine. A je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) razsodilo, da prizadevanja Italije za povrnitev kipa niso bila nesorazmerna in da je bil muzej kvečjemu malomaren, ko ga je pridobil, ne da bi ustrezno preveril njegov izvor.

Kljub razsodbi "verjamemo, da je Gettyjeva skoraj 50-letna javna posest umetniškega dela, ki ga ni niti ustvaril italijanski umetnik niti ni bilo najdeno na italijanskem ozemlju, primerna, etična in v skladu z ameriškim in mednarodnim pravom", so še zmeraj prepričani v muzeju.

Italija se bo za pomoč obrnila na ameriško oblast
Obe strani imata zdaj tri mesece časa za vložitev zahteve, da zadevo obravnava veliki senat sodišča za dokončno odločitev. Iz muzeja so že sporočili, da razmišljajo o tej možnosti. Italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je pohvalil odločitev sodišča kot "nedvoumno sodbo", ki priznava lastništvo Italije, in dejal, da bo njegova vlada obnovila stik z oblastmi ZDA "za pomoč pri izvajanju odredbe o zaplembi", čeprav ZDA niso pogodbenice EKČP-ja.

Gre za pomembno sodbo v potekajočih razpravah o vračanju kulturnih dobrin, a prihodnji koraki ostajajo precej negotovi. Raziskovalec kulturne dediščine na pravni fakulteti Južni Teksas Derek Fincham je dejal, da je sodba "velika zmaga za Italijo" in druge države izvora. Še posebej zato, ker je ESČP zatrdil, da imajo države "široko polje presoje, ko gre za vprašanja kulturne dediščine".