Foto: AP
Foto: AP

Adjayev arhitekturni biro, ki je zmagal na natečaju za oblikovanje spomenika žrtvam holokavsta v Londonu, je na vlado že sporočil, da Adjaye ne bo sodeloval pri projektu, dokler vprašanja, ki so jih odprle obtožbe proti njemu, ne bodo odgovorjena. Adjaye, ki obtožbe sicer zanika, se je umaknil tudi s položaja "svetovalca za oblikovanje" pri londonskem županu.

Sorodna novica Novo londonsko znamenje žrtvam holokavsta poželo mešane odzive

V torek je časopis Financial Times poročal, da so tri ženske, ki so bile v preteklosti zaposlene pri Adjayu, arhitekta obtožile spolnega napada in nadlegovanja. Njega in njegov biro obtožujejo "različnih oblik izkoriščanja – od spolnih napadov do spolnega nadlegovanja in toksičnega delovnega okolja – ki jih že leta ni nihče skušal izkoreniniti".

Žrtve pravijo, da jim je konflikt s slavnim arhitektom "prekinil karierno napredovanje, jih pustil v negotovem finančnem položaju in jim povzročil hudo duševno stisko".

Adjaye: Zapletal sem se v razmerja, a so bila soglasna
Adjayev odvetnik je za omenjeni časopis komentiral, da je vsaka od treh žensk imela "svoje lastne pritožbe" na arhitektov račun. "Kategorično zanikam vse obtožbe spolno neprimernega vedenja, zlorabe ali kriminalnih dejanj. Te obtožbe so neresnične, pretresljive zame in za mojo družino ter so odklon od vsega, kar predstavljam. Sram me je priznati, da sem se zapletal v razmerja, ki so bila sicer v celoti soglasna, a so zabrisala meje med mojim zasebnim in poklicnim življenjem. Zelo mi je žal. V imenu zaupanja in sprejemanja odgovornosti bom nemudoma poiskal strokovno pomoč, da bi se učil iz svojih napak in poskrbel, da se ne bodo nikoli ponovile."

56-letni arhitekt je leta 2021 prejel medaljo Kraljevega inštituta britanskih arhitektov, najvišje britansko arhitekturno priznanje. Leta 2017 je prejel viteški red.

Med njegovimi trenutnimi projekti sta obnova Mednarodnega muzeja suženjstva v Liverpoolu in zasnova muzeja zahodnoafriške umetnosti v Benin Cityju v Nigeriji.