Sorodna novica Najvišjo slovensko oblikovalsko nagrado prejel Sledilnik covid-19

Na 10. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen je neodvisna mednarodna žirija veliko nagrado brumen za družbenokoristni prispevek namenila spletnemu portalu sledilnik covid-19 za njegov izreden družbeni prispevek, seriji plakatov #stayinside pa posebno pohvalo.

Razstavo so v Plakatni galeriji Tam-Tam pripravili v sodelovanju s Fundacijo Brumen. Ob razstavi v Plakatni galeriji Tam-Tam pri gostilni Figovec je v Narodni galeriji do 31. maja na ogled tudi pregledna razstava 10. bienala Brumen. Foto: Tam-Tam
Razstavo so v Plakatni galeriji Tam-Tam pripravili v sodelovanju s Fundacijo Brumen. Ob razstavi v Plakatni galeriji Tam-Tam pri gostilni Figovec je v Narodni galeriji do 31. maja na ogled tudi pregledna razstava 10. bienala Brumen. Foto: Tam-Tam

Žiriji je tokrat predsedoval Michael C. Place, sestavljali pa so jo še Mirko Ilić, Violaine Orsoni, Samo Ačko in Francesco Franchi.

Na pandemijo vezana nagrajena projekta
Spletni portal Sledilnik covid-19 "predstavlja izdaten tehnični prispevek velike ekipe prostovoljcev. V sebi združuje ogromne količine podatkov, te pa predstavlja na razumljiv način, kar zahteva veliko mero tehničnih spretnosti in dober oblikovalski pristop, ki pusti vsebini, da zasije," je v utemeljitvi zapisala žirija.

O seriji plakatov #stayinside pa je žirija zapisala, da je nastala v težkem času, ki so ga zaznamovale tragične osebne zgodbe, a mu je s humorjem, na osvežujoče neobremenjen način, uspelo posredovati pomembno sporočilo.

Vsa nagrajena dela si lahko ogledate tukaj.

Prvi prejemnik nagrade brumen za življenjsko delo
Letos so prvikrat podelili tudi nagrado brumen za življenjsko delo, ki jo podeljuje upravni odbor Fundacije Brumen. Prvi prejemnik te lovorike je postal Peter Skalar, ena najpomembnejših osebnosti grafičnega oblikovanja in vidnih sporočil v Sloveniji.

Sorodna novica Prvikrat podeljena nagrada brumen za življenjsko delo v roke oblikovalca Petra Skalarja

Najprej je pomemben zaradi svojega opusa, v katerem prevladuje natančno premišljen ustvarjalni pristop z jasno in trdno strukturo likovnih elementov ter z visoko stopnjo askeze, ki pa je funkcionalen in prijazen do uporabnika, je mogoče prebrati v utemeljitvi.

Skalar se je ob tem dejavno angažiral pri razvoju stroke. Sestavljal je jedro skupine kolegov v prizadevanjih za ustanovitev visokošolskega študija oblikovanja v okviru ljubljanske akademije za likovno umetnost. Pomembna je tudi njegova vloga pedagoga in predavatelja na leta 1984 ustanovljenem oddelku za oblikovanje. Poleg tega je bil med soustanovitelji Fundacije Brumen, ki jo je vodil vrsto let, kot tudi bienale Brumen.

Fundacija, bienale in nagrade so poimenovani po Jožetu Brumnu (1930–2000), enem izmed pionirjev grafičnega oblikovanja pri nas.