Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe

"Žal lahko najbolj plastičen in dramatičen prikaz vnetega boja za prostor povsod okoli nas spremljamo v živo. Celotna mesta in teritoriji se grobo spreminjajo, uničujejo in celo izginjajo," je ob razstavi zapisal dekan Fakultete za arhitekturo Matej Blenkuš. Ob tem je opozoril, da najnovejša sprememba zakonodaje omogoča urejanje prostora "tudi tistim brez arhitekturnih in urbanističnih kompetenc". "Slovenski teritorij bo s tem postal še bolj degradiran, kar bodo neposredno občutili vsi prebivalci. Prostor je tudi njihov," je zapisal.

Letošnja razstava zato nosi naslov Prostor je naš, na njej pa je predstavljen pregled analiz in rešitev konkretnih aktualnih prostorskih problemov z območja Slovenije in onkraj njenih meja.

Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe

Smotrno ravnanje s prostorom je pomembno
Po besedah dekana je smotrno ravnanje s prostorom pomembno tudi na osebni in skupnostni ravni. "Obnoviti je treba načela strpnosti, sobivanja, odgovornega časovnega in prostorskega deljenja obstoječih ter smotrno načrtovanje prihodnjih kapacitet. Takšni napori imajo največji vpliv na kakovost življenja posameznikov in majhnih skupnosti, pomembno je, da delujejo skladno s celoto: družbo, grajenim okoljem in naravo. Prostor je tudi njihov".

Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe

Ključne so celovite rešitve
Celovite rešitve, ki jih ponujata arhitektura in urbanizem, so po besedah Blenkuša ključne na vseh ravneh in v vseh merilih. Ob zaključku študijskega leta zato predstavljajo pregled analiz in rešitev konkretnih aktualnih prostorskih problemov z območja Slovenije in onkraj njenih meja, ki so jih ustvarili študentke in študenti fakultete.

Odprtju razstave in vodenemu ogledu bodo ob 19. uri sledili pogovori na temo Prostor fakultete – prostor univerze, Čigav je tvoj prostor? in zaključna razstava: Izzivi in priložnosti ter podelitev nagrade za najboljšo razstavno skupino.