Ena največjih mojstrov prenove stanovanjskih objektov sta Anne Lacaton in Jean-Philippe Vassal, ki stare stanovanjske bloke dobesedno razširita, tako povečata stanovanjsko površino in celovito obnovita. Foto: EPA
Ena največjih mojstrov prenove stanovanjskih objektov sta Anne Lacaton in Jean-Philippe Vassal, ki stare stanovanjske bloke dobesedno razširita, tako povečata stanovanjsko površino in celovito obnovita. Foto: EPA

Anne Lacaton in Jean-Philippe Vassal slovita po vrhunskih prenovah stanovanjskih blokov. Iz neuglednih modernističnih stavb z razširitvijo prostora in preureditvijo naredita vrhunske bivalne objekte. Njuno delo je izvrsten primer restavriranja v arhitekturi.
To v smislu ponovne uporabe postaja vedno aktualneje. Seveda zaradi ogljičnega odtisa novogradenj in ne smemo pozabiti, da ponekod po svetu zaradi odvoza peska za potrebe gradenj morje spodjeda obale.

Na pomen ponovne uporabe je opozoril tudi britanski kraljevi inštitut za arhitekturo (RIBA), ki je letos uvedel nagrado za ponovno uporabo objektov.

Rugby je idilično mestece v bližini reke Avon. To seveda najbolj poznamo po mestu Stratford-upon-Avon, mestu Williama Shakespearja. Čeprav seveda v resnici ne vemo, kdo je bil. V Rugbyju stoji stavba javne srednje šole Houlton, ki je v resnici prenovljen nekdanji radijski oddajnik, ki je v 50. letih veljal za največjega na svetu

In prav za ta projekt je biro van Heyningen and Haward prejel prvič podeljeno nagrado za kreativno ponovno uporabo. V prenovljenem objektu so uredili umetniške studie in jedilnico. Okrog pa so še drugi šolski objekti.

Žirija je nagrajencem priznala ustvarjanje v smislu ustvarjanja občutka pripadanja in skupnosti, čeprav gre za realizacijo v visoko reguliranem svetu načrtovanja šol. Predsednik RIBE Simon Allford pa je dejal, da vsi štirje nominirani projekti kažejo, da arhitektura ponovne uporabe zahteva izjemen talent, vizijo in kreativnost.

Prav ponovno uporabo lahko razumemo tudi kot eno možnost razumevanja pojma restavriranje v arhitekturi. Pomen ponovne uporabe so prepoznali tudi pri spletnem portalu za arhitekturo in oblikovanje Dezeen in lani izbrali 10 projektov z vsega sveta. Pa tudi letos smo vse leto lahko zasledovali redne objave s področja ponovne uporabe.