Preostala sredstva za naložbo so prejeli od Evropskega sklada za regionalni razvoj ter od okoljskega ministrstva, in sicer iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Na projektnem natečaju je bila izbrana rešitev arhitekturne pisarne Elementarna in Kolektiva Tektonika. Foto: BoBo
Na projektnem natečaju je bila izbrana rešitev arhitekturne pisarne Elementarna in Kolektiva Tektonika. Foto: BoBo

Na slovesnem odprtju prenovljenega objekta Stare steklarske se bodo drevi ob 19. uri predstavili ljubiteljski gledališčniki, folklorniki, glasbeniki, likovni ustvarjalci, fotografi in drugi, ki jim bodo prenovljeni prostori namenjeni. Sicer je danes tam organiziran dan odprtih vrat, v petek zvečer pa bodo slovesno zaznamovali tudi dan državnosti.

"Tako Stara steklarska delavnica kot Vrazov trg sta za mesto Ptuj in ljudi, ki v njem živijo ter ustvarjajo, izjemnega pomena. Ptuj s prenovljenim objektom dobiva nov mladinsko-kulturni center, z ureditvijo tega dela mesta pa smo izboljšali urbane površine v starem mestnem jedru ter jih naredili privlačnejše za prebivalce in obiskovalce Ptuja," so zapisali na mestni občini.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na projektnem natečaju je bila kot strokovno najprimernejša izbrana rešitev arhitekturne pisarne Elementarna in Kolektiva Tektonika. Projekt je obsegal dve različni, a tesno povezani gradnji: prenovo in novogradnjo objekta Stare steklarske delavnice ter ureditev Vrazovega trga in pripadajočih ulic. Kot je poudarila ptujska županja Nuška Gajšek, so z ureditvijo tega dela mesta hkrati izboljšali urbane površine v starem mestnem jedru. V sklopu prenove trga so namreč uredili javne površine, prenovili vso komunalno infrastrukturo pod ulicami, jih opremili z urbano opremo in zasadili drevesa.

Namen obnove in revitalizacije je bil poleg aktivne izrabe prostorov v samem središču mesta in prenovo urbane stavbne dediščine tudi vzpostavitev novih kulturnih programov ter zagotavljanje še večje povezanosti z obstoječimi kulturnimi in festivalskimi dejavnostmi v mestu. Z naložbo ne ciljajo toliko na obogatitev turistične ponudbe v mestu kot pa na to, da mladi na Ptuju končno spet dobijo nek svoj center. Na tem območju je namreč že od nekdaj bil prostor kreative in generator idej, kjer so se kalili prihodnji igralci in drugi umetniki, je še dodala županja.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Izvedba projekta ni bila lahka, saj smo se včasih vprašali, ali je bila odločitev pravilna, glede na to, da je bilo kar precej pomislekov, veliko ovir in nerešenih stvari, ki so se pojavljali med samimi deli. Zdaj, ko je naložba končana, smo vsi zadovoljni," je še dejala županja. A je ob tem opozorila, da pričakovanja na samem začetku ne smejo biti previsoka, saj je kar nekaj stvari še za postoriti. Predvsem bo treba odpraviti morebitne skrite napake med izvedbo.

V novi objekt Stare steklarske bodo prav tako postopoma selili Center interesnih dejavnosti (CID) in prostore lokalne televizije PeTV, pred tem je treba poskrbeti še za optično napeljavo. Nuška Gajšek upa, da bodo vse to uredili med poletjem in bodo prostori povsem zaživeli z novim šolskim letom.