Razstava je na ogled od petka do nedelje v Spodnjem nivoju stolpa Strelcev na Ljubljanskem gradu.

Foto: Ljubljanski grad
Foto: Ljubljanski grad

Naslov razstave namiguje, "da se v času, ko smo si v celoti podredili naravo, le še v bližini sočloveka lahko zopet ujamemo njeno bit. S kiparsko orkestracijo med steklom, marmorjem in kovino, sicer moškimi materiali, ki so v praksi znano zahtevni za ustvarjanje, umetnica izzove materiale z vključevanjem telesa, tako v obliki kot medija," so zapisali ob razstavi.

Marmor kot steklo predstavlja neizprosen medij
Vključitev marmorja v svoja dela je logično nadaljevanje umetničinega dela, saj tako kot steklo predstavlja neizprosen medij, ki za ustvarjanje zahteva čas in potrpežljivost, tako kot je to potrebno za razvoj smiselnega odnosa.

Foto: Sara Rman
Foto: Sara Rman

Umetnica vabi občinstvo, da se z njo poveže tako, da dobi vpogled v njene najbližje in najdragocenejše odnose, ki jih ima z družino. Vsak od kipov prikazuje čustvene vezi z bližnjimi, kot so njena mama, oče, brat, partner in njena babica. "Na ta način daje tako imenovanim hladnim materialom ritem čustev in materializira minljiva čustva, kot so žalost, sreča, sočutje, ljubezen … Vsa dela navdihuje človeško telo, s katerim neposredno ali simbolno izkazujemo čustva," poudarjajo na Ljubljanskem gradu.

Razstavo spremljajo fotografske podobe vizualnega umetnika Davida Barreira, ki prav tako izražajo določeno vrsto povezanosti, s prikazom združenih svedrov, kompozicijo kovinskih klešč in povezavo drugih kovinskih objektov, tekmujejo z emocionalnimi odnosi, ki jih skuša umetnica prikazati v svojih delih.

"Je Kaji uspelo materialom vdahniti življenje ali so predmeti zgolj neuspešna simulacija empatije, ki jo zmorejo le ljudje?" se ob tem sprašujejo.

Kaja Upelj (1992) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in magistrirala leta 2018 na Royal College of Art, specializacija oblikovanje stekla. Med magistrskim študijem je razvila tehniko, pri kateri nastanejo mavrične barve kot posledica kemičnih reakcij v steklu.

Prejela je več štipendij in nagrad, med drugim štipendijo sklada kraljice Elizabete v Združenem kraljestvu in mednarodno nagrado za eno izmed najbolj prodornih mladih talentov na New Horizons 2018 na Kitajskem. Njeno zadnje delo je bilo novembra letos razstavljeno na sejmu Design Miami.