Svetovni dan arhitekture je leta 1985 razglasilo Mednarodno združenje arhitektov (UIA). Kot lahko preberemo na njihovi spletni strani, je letošnja tema usklajena z razglasitvijo leta 2022 za "leto oblikovanja za zdravje", pa tudi z zavezo UIA, da bo z oblikovanjem, ki temelji na dokazih, promovirala zdravje tako pri načrtovanju stavb kot pri mestih.

Zaznamovanje svetovnega dneva arhitekture se je začelo, da bi
Zaznamovanje svetovnega dneva arhitekture se je začelo, da bi "svet opomnili na njegovo odgovornost za prihodnost človeškega habitata". Foto: UIA

Zdravje, kot ga opredeljuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), je "stanje popolne telesne, duševne in socialne blaginje, in ne le odsotnost bolezni", vsak človek pa ima pravico do najvišjega dosegljivega zdravstvenega standarda, ne glede na raso, vero, politično prepričanje, ekonomske ali socialne okoliščine.

Newyorška soseska Hudson Yards je v celoti eksperiment na področju trajnostne, samooskrbne arhitekture. Foto: AP
Newyorška soseska Hudson Yards je v celoti eksperiment na področju trajnostne, samooskrbne arhitekture. Foto: AP

Dobro počutje kot temeljni gradnik arhitekture
Kot odziv na nedavne svetovne krize na področju javnega zdravja, vključno s pandemijo covida-19, je generalna skupščina UIA julija lani leto 2022 razglasila za UIA leto oblikovanja za zdravje. Vse sekcije članic UIA so tako pozvane k spodbujanju arhitektov in njihovih naročnikov k uporabi z dokazi podprtega oblikovanja za krepitev zdravja pri stavbah in mestih.

Ob upoštevanju tega, da grajeno okolje vpliva na zdravje ljudi, mora biti oblikovanje za zdravje in dobro počutje temeljna sestavina, ki bo vključena v vsak projekt in v vsako prakso, kar poudarja tudi letošnji svetovni dan arhitekture.

"Urbano grajeno okolje, če ni pod nadzorom, je lahko ogromen potrošnik naravnih virov, proizvajalec neverjetnih količin odpadkov, negativno vpliva na zdravje in zaostruje neenakosti," opozarja predsednik UIA Jose Luis Cortes. "Trajnostna arhitektura si prizadeva za zmanjšanje odtisa grajenega okolja in hkrati za boljšo kakovost življenja. Lahko denimo neguje urbano kmetovanje, kar pripomore k preskrbi s hrano, lahko optimizira porabo vode ter promovira odgovorno porabo in proizvodnjo."

O letošnji temi bo beseda tekla tudi na webinarju, ki so bo začel ob 14.00 po srednjeevropskem času, na katerem bodo sodelovali arhitekti in strokovnjaki z vsega sveta.