Iz zapiskov umetniškega vodje bienala, Ibrahima Mahame. Foto: MGLC
Iz zapiskov umetniškega vodje bienala, Ibrahima Mahame. Foto: MGLC

Bienale raziskuje ekosistem povezav, solidarnosti in zgodovin upora med poosamosvojitveno Gano in nekdanjo Jugoslavijo, ob tem pa se poglablja v emancipatorno vizijo panafriškega teoretika in prvega predsednika Gane Kwameja Nkrumaha, na podlagi katere je nastala intelektualna, kulturna, znanstvena in ekonomska infrastruktura, ki je dala pečat prvi ganski republiki.

Sorodna novica Umetniški vodja 35. grafičnega bienala Ljubljana bo ganski vizualni umetnik Ibrahim Mahama

Pester nabor sodelujočih
Umetniški vodja letošnjega bienala je ganski avtor in umetnik Ibrahim Mahama, znan po monumentalnih instalacijah. Mahama živi in ​​dela v Gani, je ustanovitelj Red Clay studia in centra za sodobno umetnost Savannah, letos pa sodeluje tudi na 18. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia 2023.

Kuratorsko ekipo sestavljajo Alicia Knock, Selom Koffi Kudjie, Inga Lace, Beya Othmani, Patrick Nii Okanta in kolektiv Exit Frame, ki kurira tudi program letošnjega bienala z naslovom Agyina: svarilo modrecev. Program sestavlja izbor izobraževalnih, relacijskih in efemernih situacij, kot so filmske projekcije, simpoziji, uprizoritve, koncerti, ogledi razstav, delavnice in nenapovedane razstave v javnem prostoru.

Mahama je s kuratorsko ekipo k sodelovanju za 35. grafični bienale Ljubljana povabil umetnike in kolektive, ki delajo na področjih grafike, filma, instalacije in performansa in ki bodo poleg svojih že obstoječih predstavili tudi nova, posebej za bienale ustvarjena dela, razstavljena pa bodo tudi grafična dela iz arhiva bienala.