34 let je krojil Fifo, zaradi česar je odhod Seppa Blatterja lahko samo začetek prenove osrednje hiše nogometa. Foto: Reuters
34 let je krojil Fifo, zaradi česar je odhod Seppa Blatterja lahko samo začetek prenove osrednje hiše nogometa. Foto: Reuters
Sepp Blatter odhaja v zgodovino
Ob pričakovani Blatterjevi volilni zmagi, ki pa ni bila dosežena v 1. krogu, in predvsem ob tem, da so bile proti njemu tako Evropa kot prvič Južna Amerika in ZDA, kjer je sedež glavnine Fifinih pokroviteljev, sem napovedal, da Sepp ne more dokončati petega predsedniškega mandata. A da bo odstopil samo štiri dni pozneje, ko je vmes že dal vrsto zmagovitih intervjujev, ni bilo pričakovati. Foto: Reuters
Joao Havelange in Sepp Blatter pred SP-jem 1994 v ZDA
Joao Havelange in Sepp Blatter sta v pol stoletja napisala zgodbo o Fifinem vseprisotnem uspehu, a z nekaj vse bolj usodnimi pomanjkljivostmi. S celinskimi gospodarji in hierarhično piramido, v kateri so uspevali zvesti in vdani prijatelji, ne pa sposobni in prodorni. Foto: Reuters
Michel Platini in Sepp Blatter
Če primerjamo Fifo s preostalimi svetovnimi zvezami, je vseeno organizacija, ki prav vsem članicam vseeno prinaša en prihodek in se del sredstev vlaga spet v razvoj športa. A že znotraj nogometne družine je ogromna razlika: v Evropi se h koreninam vrača veliko večji delež. Primer NZS: od Uefe pride 28 odstotkov proračuna za leto 2014, od Fife le 3 odstotki. Če Michel Platini (ne pozabimo, da je lobiral in glasoval za Katar) hoče evropske prijeme vpeljati v Fifo, se mora celotna Uefa otresti arogance do preostalega sveta, kar je po kongresu izpostavil Aleksander Čeferin. Foto: EPA
Katar - padec borze ob odstopu Blatterja
Ravno megalomanija Katarja lahko postane usodna za SP 2022. Z vpletanjem v vse in povsod so Katarci zabredli v jedro sunitsko-šiitskega regionalnega spopada in kaj lahko se jim zgodi, da jim bodo turnir odnesle "varnostne razmere" v Perzijskem zalivu. Nasproti puščavskega polotoka z vahabitsko monarhijo konec koncev leži njihova glavna tarča Iran. Foto: Reuters
FBI naj bi preiskoval tudi Blatterja
Nenaden Blatterjev odhod močno odmeva

pe igre.

Fifa je prva novica zadnjega tedna po svetu. V sredo racije in aretacije, v petek navidezna zmaga, v torek presenetljiv odstop. Kar je bilo preveč, je bilo preveč celo za Seppa Blatterja. Konec je polstoletnega obdobja, v katerem je nogomet dokončno postal vladar športa in zares postal najpomembnejša postranska zadeva na svetu. Ko vsake štiri leta pride mundial, se svet ustavi za 31 dni in kot uročen zre na zelenice z usnjeno žogo.

Preveč popolna prevlada in nesluteni uspeh sta pripeljala do položaja, v katerem še tako razsvetljeni absolutizem klecne pod težo napak, zablod, pokvarjenosti ljudi, ki zastrupijo sistem, in predvsem boja za oblast v "neprofitni organizaciji", katere dejanska moč in vpliv se zlahka kosata z največjimi državami in vladnimi zvezami.

Pred Seppom je bil že Joao
Mednarodni nogometni zvezi sta zadnjih 41 let vladala samo dva oblastnika - Brazilec Joao Havelange (1974-1998) in Švicar Sepp Blatter (1998-2015). In drugi je bil pred prvim predsedniškim mandatom kar 17 let desna roka Havelanga. Sistem pod njuno taktirko je nagrajeval zveste in kaznoval idealiste, vse pa je poganjala rast nogometa, v katerega se je zlivalo vse več denarja. In nekako logično so priboljški postali vse številčnejši in zajetnejši.

Kaplja čez rob, ki oriše grehe Fife
Ironično je bila kaplja čez rob nespretnost Blatterjeve desne roke Francoza Jeroma Valckeja, ki odlično karikira grehe Fife. Južna Afrika v pismu lepo prosi generalnega sekretarja Fife, da naj ji odvzame 10 milijonov dolarjev za organizacijo SP-ja 2010 in jih, kot je bilo obljubljeno, nakaže predsedniku Nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov. Razvpiti šef Concacafa Jack Warner neposredno vodi upravljanje programa s pomenljivim imenom "Zapuščina diaspori", za katerega potem ni slišal niti en nogometni klub afriških potomcev v Karibih in širše.

Ponedeljkovo obtožujoče pisanje NY Timesa je Fifa sprva zanikala in krivdo za prenakazilo naprtila dolgoletnemu podpredsedniku Fife in nič manj zloveščemu tipu Juliu Grondoni, ki pa ga je lani izdalo srce in bi zlahka lahko postal grešni kozel. A objava pisma, naslovljenega osebno na Valckeja, je potrdila vse novinarske sklepe in predvsem obtožnico ameriških pravosodnih oblasti. Blatter se je presenetljivo hitro poslovil od komaj začetega petega predsedniškega mandata, k čemur so zagotovo dodali veliki in dolgoletni pokrovitelji s sedežem v ZDA. Dan pozneje se je preiskava FBI-ja iz podkupovanja za SP 2010 in SP 2014 razširila na razvpiti in že davno očrnjeni proces izbire gostiteljev SP-ja 2018 in SP-ja 2022.

Ko zapoje na smrt bolni Američan
Američani in "soccer"? Ogrožene ruske in katarske duše govorijo o zaroti proti njunima prvenstvoma, ki sta premagali kandidaturi Anglije 2018 in ZDA 2022. Nogometni tradicionalisti vidijo to kot napad na šport, ki samo v ZDA ne spada med glavne tri športe. Vendar dejansko je vsa stvar zrasla iz preiskave Fifinih in Concacafovih nečednosti na ameriških tleh: tako v pisarnah kot bankah.

Na smrt bolni Američan Chuck Blazer, dolgoletna št. 2 Concacafa, veselo poje in žvižga, ker je kot pohlepni Božiček pozabil na oddajo dohodninske napovedi, in to več let zapovrstjo, kar pa je smrtni greh za davčne oblasti v ZDA, ki so ga znale stisniti v kot. Prva tarča in večina v Zürichu aretiranih je iz Concacafa, ki uraduje v New Yorku in Miamiju, kjer so se tudi pretakale sumljive transakcije za podkupovanja pri različnih glasovanjih. Ob sodelovanju Švicarjev, ki jim gre na živce samopodoba davčnega raja za skorumpirance z vsega sveta, je postala ameriška preiskava usodna za zdajšnjo Fifo. Odlična, odmevna tarča z težkokategornimi žrtvami.

Kaj narediti z Rusijo in Katarjem?
Kdo verjame, da so "nagrajevali" volivce samo za zadnja prvenstva, ne pa na primer tudi za 1994 v ZDA ali 2006 v Nemčiji? Bržkone velika manjšina. (Južna Koreja/Japonska 2002 nista imela protikandidata). Anglo-ameriški mediji imajo za seboj in pred seboj še veliko dni za izživljanje nad Fifo, ki pa je pred prelomnimi odločitvami. Kako počistiti hišo nogometa v Zürichu, iz katere je Blatter po vseh dogodkih v sredo odšel ob stoječih ovacijah? Kdo bo novi predsednik, ki je zmožen za silo počistiti Avgijev hlev? In predvsem kaj narediti z Rusijo 2018 in Katarjem 2022?

Predkvalifikacijski boji za SP 2018 so se že začeli, čez dober mesec bo v Sankt Peterburgu veliki žreb glavnih kvalifikacijskih skupin, samo 21. svetovno prvenstvo v nogometu pa se bo v Rusiji začelo čez dobre tri leta. Realno premalo časa, predvsem pa bi temu nasprotovala Uefa, katere glavni pokrovitelj je ruski plinski monopolist, ob tem pa je Rusija ena pomembnejših in tradicionalnih nogometnih držav z zelo močno ligo ter velikim potencialom.

Katar, kjer so po Blatterjevem odstopu borzni tečaji zanihali navzdol, ima ob vsej spornosti (žrtve med napol suženjskimi delavci, zimska izvedba zaradi vremena, miniaturnost države, omejitve za navijače in navijačice ...) močne adute. Kot prvo trdne pogodbe o gostiteljstvu, ki bi ob odpovedi bankrotirale Fifo, drugo izjemna vlaganja v nogomet doma in po svetu, pri čemer lahko zaradi bajnih denarnih rezerv res kupijo pol sveta.

V primeru nepravilnosti novo glasovanje
In kot razkrivajo dosjeji Fife in knjiga Umazana igra raziskovalnih novinarjev Heidi Blake in Jonathana Calverta je tako katarski šejk Mohamed bin Hamam res kupil SP 2022 za svojo državo, ki pa mu je nato obrnila hrbet, ko je pred štirimi leti skušal izzvati samega Blatterja, v zameno pa ne bo razkrito podkupovanje, zaradi česar bi po pravilih morali znova izvesti glasovanje o prireditelju najbolj spremljanega dogodka na svetu.

Fick Fufa so vpili v Južni Afriki pred petimi leti, kot je to orisal Igor E. Bergant, in tako vpije zdaj nogometna javnost z upanjem, da je prišla katarza za nujno preobrazbo Mednarodne nogometne zveze v pregledno in urejeno upravno telo športa, ki bi kljub veliko ali še več denarja vrtel svet predvsem zaradi same lepe igre.

FBI naj bi preiskoval tudi Blatterja
Nenaden Blatterjev odhod močno odmeva