Foto:
Foto:

Foto: IMDb

Zato ni presenetljivo, da se politika nemalokrat znajde kot osrednja tema na filmskih platnih. Pred tokratnimi ameriškimi predsedniškimi volitvami sem izbral le nekaj filmov z volilno tematiko (ne le za predsednika države, ampak tudi senat in kongres).

Med izbranimi filmi so zajeti izdelki iz najrazličnejših žanrov in različnih središčnih zornih kotov. Kateri film je vam najbolj všeč? Katerega bi sami dodali? Sodelujte s komentarji pod novico.

10. Bob Roberts (1992)
Eden najboljših igralcev svoje generacije Tim Robins je leta 1992 v svojem režiserskem prvencu predstavil lažni dokumentarec o politiku Bobu Robertsu, ki kandidira za senatorja Pensilvanije. Roberts je republikanec, ki stavi na ekstremne poteze, igra na kitaro, snema nenavadne videospote in razburja javnost s svojimi izjavami. Njegov protikandidat je demokrat Brickley Paiste (Gore Vidal). Zgodba je predstavljena z vidika britanskega režiserja dokumentarnih filmov Terryja Manchestra (Brian Murray). Bob Roberts velja za enega boljših satiričnih lažnih dokumentarcev.

9. Na ognjeni črti (1993)
V akcijskem filmu Wolfganga Petersona so volitve v ozadju. Aktualni predsednik (nikoli ga ne predstavijo z imenom) kandidira za svoj drugi mandat. V ospredje je postavljena zgodba njegovega varnostnika Franka Horrigana (Clint Eastwood), ki predsednika želi obvarovati pred atentatorjem Mitchom Learyjem (John Malkovich). Frank je kljub svoji starosti še v akciji, žene ga tudi neprijetna izkušnja, ki je stara 30 let. Bil je namreč med varnostniki, ki so bili leta 1963 ob atentatu Johna F. Kennedyja.

8. Fin gospod (1992)
Gre za eno bolj zabavnih komedij s področja ameriške politike. Eddie Murphy igra prevaranta Thomasa Jeffersona Johnsona, ki v Floridi uspešno kandidira na kongresnih volitvah. Ko večletni kongresnik z istim imenom umre, Johnson izkoristi priložnost in kandidira. Zgodba se nato seli v Washington, kjer novopečeni politik spozna vso naravo politike in ugotovi, da obstajajo še večji prevaranti ...

7. Ameriški predsednik (1995)
Andrew Shepherd (Michael Douglas) lovi svoj drugi predsedniški mandat. Ko se vdovec začne sestajati z lobistko Sydney Ellen Wade (Annette Bening), njegova podpora začne padati. Romantično dramo je režiral Rob Reiner, scenarij pa je prispeval Aaron Sorkin, ki se je kasneje izkazal s serijo Zahodno krilo.

6. Primary Colors (1998)
Film Mika Nicholosa je nastal po istoimenski knjigi Joeja Kleina. Ideja temelji na resnični kampanji Billa Clintona v predsedniški kampanji leta 1992. Predsedniškega kandidata Jacka Stantona je upodobil John Travolta, v njegovi ekipi pa sodelujejo še Emma Thompson, Billy Bob Thornton in Kathy Bates.

5. Gospod Smith gre v Washington (1939)
Ena od klasik Franka Capre, ki je med največje zvezdnike izstrelila Jamesa Stewarta. Ta se poda v boj za senatorja ene od zahodnih držav. Gospod Smith gre v Washington je ena boljših političnih dram, ki je zaradi predstavitve ideala politike pri Američanih še danes zelo priljubljena.

4. Mandžurski kandidat (1962)
Odlični politični triler, ki zelo dolgo ne razkrije, da se nenavadni dogodki odvijajo zaradi želje po predsedniškem stolčku. Bennett Marco (Frank Sinatra) se iz korejske vojne vrne poln nenavadnih mor. Ko začne raziskovati, presenečeno ugotovi, da imajo tudi drugi vojaki podobne more. Triler, poln preobratov, je leta 2004 dobil manj uspešno predelavo, v kateri so igrali Denzel Washington, Meryl Streep in Jon Voigt.

3. Kandidat (1972)
Morda najboljši film, ki v središče postavi volilno kampanjo. Bill McKay (Robert Redford) je manj znani demokrat, ki kandidira za senatorja Kalifornije. V boju s popularnim republikancem Crockerjem Jarmonom (Don Porter) mu nihče ne pripiše realnih možnosti za zmago. McKay se v bitko poda šele potem, ko z vodjo svojih svetovalcev Marvinom Lucasom (Peter Boyle) sklene dogovor - ker je bitka tako ali tako izgubljena, v kampanji lahko dela, kar želi.

2. Vsi predsednikovi možje (1976)
Volilna kampanja, v kateri se Richard Nixon bori za drugi predsedniški mandat, je v ozadju. Film Alana J. Pakule na piedestal namreč postavlja najbrž največjo zgodbo ameriškega raziskovalnega novinarstva - afero Watergate. Čeprav resnična zgodba zaradi dogajanja, ki je razbito na več let, ni ravno idealna za filmska platna, je ekipi uspelo ustvariti nepozabno dramo, ki je aktualna še danes. Pri tem imata veliko zaslug Robert Redford in Dustin Hoffman, ki sta upodobila novinarja Boba Woodwarda in Carla Bernsteina.

1. Pasji dnevi (1997)
Vse je le ena velika predstava. Pasji dnevi so odlična satira, ki kaže, kako preusmeritev pozornosti lahko pomaga zakriti lastne napake. Predsednik (ki ni imenovan) kandidara za svoj drugi mandat, a možnosti za uspeh se drastično zmanjšajo, ko se nekaj dni pred volitvami zaplete v spolni škandal. V njegovem štabu se zavedajo, da potrebujejo nekaj, kar bi odvrnilo pozornost ... tako si izmislijo vojno v Albaniji. Vodjo njegove kampanje upodobi Robert de Niro, pomaga pa mu "spin-doctor" Dustin Hoffman.