Ole Gunnar Solskjaer je vrage zadnjič vodil proti Watfordu, ki jih vodi stari lisjak Claudio Ranieri. Foto: Reuters
Ole Gunnar Solskjaer je vrage zadnjič vodil proti Watfordu, ki jih vodi stari lisjak Claudio Ranieri. Foto: Reuters

Rdeči vragi so se po seriji res slabih izidov vendarle zahvalili Oleju Gunnarju Solskjaerju, ki je v tej vlogi zdržal slaba tri leta. Ob prihodu na eno najbolj vročih klopih se je poudarjala potreba po spremembi kulture. Neprestano iskanje pravega naslednika več kot legendarnega Alexa Fergusona je zahtevalo svoj davek, odnosi so bili po kratkem obdobju Joseja Mourinha na res nizki ravni, a Portugalec je klubu prinesel vsaj tri lovorike.

Sorodna novica Rdeči vragi zamrznjeni v polarnem mrazu

In kakšna je zapuščina Solskjaerja? Postal je prvi trener Uniteda, ki v zadnjih 49 letih pri svojem delu ni osvojil niti ene lovorike. Seveda je bil nekajkrat presneto blizu. Maja je v 11. seriji streljanja 11-metrovk izgubil finale Evropske lige, serijsko je izgubljal polfinale in četrtfinale v pokalnih tekmovanjih, predvsem pa ostaja občutek, da se razdalja od preostalih velikanov angleškega nogometa preprosto veča in ne manjša.

Drugo mesto v zadnjem angleškem prvenstvu je bil zgolj pesek v oči. Ob koncu sezone sta bila dovolj zgovorna domača poraza proti Leicestru in Liverpoolu. Letos so vragi odlično startali, bili celo v vodstvu, a ko so se povprečni tekmeci zamenjali z res kakovostnimi, so sledile klofute za klofuto. Znova zaporedna poraza proti Leicestru in Liverpoolu, ta mesec pa še proti Manchester Cityju in po reprezentančnem odmoru še proti Watfordu, ki se bori za obstanek.

Ena največjih nalog novega trenerja bo vloga Cristiana Ronalda. Foto: Reuters
Ena največjih nalog novega trenerja bo vloga Cristiana Ronalda. Foto: Reuters

Vsa krivda seveda ni niti na Norvežanu niti na igralcih, ampak tudi kadriranju, ki je že nekaj let popolnoma izgubljeno. United ima nekaj res izvrstnih nogometašev, ki pa skupaj preprosto ne tvorijo celostne enote, ki deluje složno in povezano. Jadon Sancho je prišel kot velika in draga okrepitev, a skoraj ne igra, Cristiano Ronaldo je spomin na stare in zlate čase, ki pa jih več ni. Izjemni Portugalec prispeva velik delež, a na drugi strani duši igro. Njegov izkupiček bi bil precej večji, če bi imel United kakovostno zvezno linijo, ki pa je le bleda replika na neke druge čase. Ob pregrešno dragem kapetanu Harryju Maguiru pa se marsikateremu navijaču lahko le zakolca in ob tem pomisli, kakšnega branilca lahko za tako vsoto dobiš, ter pogleda proti Virgilu van Dijku.

Unitedu naj bi bil že dolgo naklonjen Mauricio Pochettino, ki pa trenutno uspešno vodi PSG. Foto: EPA
Unitedu naj bi bil že dolgo naklonjen Mauricio Pochettino, ki pa trenutno uspešno vodi PSG. Foto: EPA

Nogometaši igrajo, trenerji pa snujejo. Ni skrivnost, da so na tem področju tekmeci daleč pred Unitedom. Jürgen Klopp, Pep Guardiola in Thomas Tuchel se v tem trenutku od strategije rdečih vragov razlikujejo po tem, da imajo pogon warp, v rdečem delu Manchestra pa imajo le nostalgijo, ki jo je poosebljal prav Solskjaer, ki je zadel v finalu Lige prvakov daljnega leta 1999.

A piše se leto 2021. Fergusona ni več v slačilnici, nogomet je napredoval, prav tako pa razlike med najboljšimi ekipami na Otoku in Unitedom. Ni presenetljivo, da nameravajo zdaj počakati nekaj časa, preden se odločijo za naslednjega trenerja. Nikakor pa ni presenetljivo, da je možnost že zavrnil Zinedine Zidane, ki je vajen, kolikor toliko urejenega okolja in kakovostnih igralcev (na pravem mestu).

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.