Slovenski orli so bili v Planici neprekosljivi. Foto: Reuters
Slovenski orli so bili v Planici neprekosljivi. Foto: Reuters

Po številu zmag in stopničk je seveda neprekosljiva sezona 2015/2016, v kateri je Peter Prevc dosegal rekord za rekordom, a letošnja sezona je prinesla drug rekord − kar šest slovenskih orlov je na tekmah svetovnega pokala pristalo na odru. Največja odlika je bila v tem, da nikoli nisi mogel zagotovo napovedati, kateri od široke falange asov bo po koncu finalne serije najvišje uvrščen med vsemi orli.

Plod je prišel v podobi izjemne uvrstitve v pokalu narodov, kjer je Slovencem do zmage zmanjkalo samo 47 točk. Zato pa so zgodovinsko prvo zmago v pokalu narodov slavile dame. Ni presenetljivo, da je Slovenija v seštevku moške in ženske reprezentance pristala na samem vrhu, s čimer jo brez dvoma lahko razglasimo za trenutno najuspešnejšo skakalno velesilo.

Naslov infografike: Pokal narodov, skoki

Preobrat je v resnici prišel zelo hitro. Spomnimo se le težav izpred dveh let, ki so vrhunec dosegli v Planici v kritiki Timija Zajca, njegovi izključitvi in zamenjavi glavnega trenerja. Robert Hrgota je navzven izjemno miren, skoraj zenbudističen, a očitno je v ekipo prinesel sproščenost in hkrati zdravo tekmovalnost. Kvalifikacije na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu v poletih so bile izjemno stresne in napete. Skakalci, ki so ostali brez nastopa na ekipnih tekmah, pa so še vedno ostali del ekipe in se prešerno veselili uspeha tistega kvarteta, ki se je na koncu spuščal po skakalnicah.

To je potrjevala tudi nebesedna komunikacija, ko so se reprezentanti bodrili in se veselili uspehov svojih kolegov. Morda je bila še najzgovornejša gesta najuspešnejšega slovenskega skakalca, ki je dan po koncu sezone poklical v eter Vala 202, se predstavil kot Peter in pri akciji za ime tedna glasoval za svojega trenerja.

Dobri odnosi so nujen pogoj za tovrstni reprezentančni razcvet. Hkrati je seveda treba poudariti tudi urejene razmere in odlično infrastrukturo, ki omogoča nenehni razvoj nadarjenih mladih skakalk in skakalcev. Samo Nika Prevc je na svetovnem mladinskem prvenstvu dobila kar tri medalje. Ob takih uspehih se zdi nesmiselno menjati zmagovalnega konja, s čimer mislim na žensko reprezentanco.

Noben kolektiv ne more v celoti uspešno (so)delovati, če v njem ne obstaja medsebojno spoštovanje (tako med seboj kot do nadrejenih).

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.