Nadal se je z novinarji srečal krepko po eni uri ponoči. Foto: EPA
Nadal se je z novinarji srečal krepko po eni uri ponoči. Foto: EPA

Rafael Nadal je med samo smetano teniških igralcev najbrž prestal največ poškodb, regeneracij in večnega spraševanja 'ali še sodim v sam vrh ... ali naj sploh še vztrajam'.

Sorodna novica Nadal po velikem preobratu do rekordne 21. zvezdice

Njegov brutalen način igranja pogosto pusti posledice pri kolenih (pa tudi na drugih delih telesa, če smo pošteni). Navsezadnje je moral že leta 2004 zaradi poškodbe gležnja izpustiti Roland Garros, kjer je žel največ uspehov, leto pozneje je sploh prvič nastopil na pariškem pesku in takoj osvojil pokal štirih mušketirjev. Prvega od rekordnih trinajstih.

V Melbournu je edini naslov osvojil leta 2009 (marsikdo se od tistega finala še najbolj spomni solz Rogerja Federerja). Ista velikana sta med seboj v Avstraliji igrala tudi leta 2017, kar je bil sploh njun zadnji finale na grand slamih. Švicar je štel 35 let, vrnil se je po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe, po krajšem premoru je okreval tudi pet let mlajši Nadal. Španec je v petem nizu že vodil s 3:1, a na koncu ostal brez tako želene krone in moral tekmecu čestitati za takrat rekordni (18.) grand slam.

Sorodna novica Nadal navdušen nad najbolj čustveno zmago, čestitala sta mu tudi Federer in Đoković

Danes se piše leto 2022, zdaj je Nadal pri 35 letih, še pred nekaj meseci je bil sam na berglah in je močno dvomil o nastopu v Melbournu. In vendar je tam nastopil. Finale proti odličnemu Daniilu Medvedjevu je začel slabo. Prvi servis, ki ga je krasil večji del turnirja, je zatajil. V prvem nizu je zadel 54 odstotkov prvih servisov, v drugem 53. Svoj začetni udarec je v uvodnih nizih skupaj izgubil kar štirikrat.

Podrobni spremljevalci so se pri 2:2 v tretjem nizu spogledali, ko je zahteval, da se na njegovih loparjih spremeni napetost strun. Ob naslednji servisni igri se je pri 2:3 znašel v zaostanku 0:40, a se nekako le rešil. Sledil je zgodovinski preobrat. Raven teniške igre ni bila ravno za sladokusce, oba sta delala res precej neizsiljenih napak, a Nadal je ves čas hodil po robu, z osvojenim tretjim nizom pa je pridobil samozavest in ves čas samo sledil svoji veliki želji. V zadnjih treh nizih je tako v povprečju zadel 68 odstotkov prvih servisov, izgubil je le še dve igri.

StatistikaNizi 1-2Nizi 3-5
Prvi servis (Nadal)53,2 %67,9 %
Prvi servis (Medvedjev)65,0 %71,3 %
Dolžina točk (1-4)18-3466-66
Dolžina točk (5-8)10-1729-30
Dolžina točk (9+)14-2728-15

Opomba: Dolžina točk je iz perspektive Nadala. V prvih dveh nizih je tako dobil 18 točk, ki so bile dolge največ štiri udarce, Medvedjev pa 34.

Kaj je bila največja razlika pri preobratu v zadnjih treh nizih? Kot kaže zgornja tabela, sta bila finalista popolnoma enaka pri najkrajših točkah (66:66), skoraj enaka pri srednjih točkah (30:29 v korist Rusa), pravi preobrat pa se je zgodil pri najdaljših točkah (ki so bile dolge vsaj devet udarcev). Če je Nadal v prvih dveh nizih dobil le tretjino takih točk, je v nadaljevanju dobil dve tretjini maratonskih točk, kar je bil ključen jeziček na tehtnici.

Medvedjev je bil večkrat na robu z živci. Foto: EPA
Medvedjev je bil večkrat na robu z živci. Foto: EPA

Po zgodovinski zmagi je poudaril neverjetno podporo navijačev, ki so bili spet povsem nastrojeni proti Medvedjevu. Drugi igralec sveta je bil nemalokrat nespoštljiv do gledalcev, in ne le v Melbournu (spomnimo se le New Yorka). Žvižganje ga je vidno razkačilo, na srečanju z novinarji je bil prav meditativen, v dolgem samogovoru je med drugim napovedal, da bo igral le še zase in svojo družino. Namenoma ni omenil gledalcev, med drugim je celo razmišljal, da bi raje igral v Moskvi, če bi bil tam turnir hkrati s prestižnimi turnirji za grand slam.

Brez dvoma ni bil deležen pomoči navijačev, občasno so se vedli malce nedostojno in otročje. Če mu je všeč ali ne, gre za njegovo skupno spričevalo, in ne le za vedenje v zadnjih petih urah in pol. Na igrišču je izjemen in je očitno prvi favorit, da prevzame štafetno palico od velike trojke v novo obdobje. A kot je doživela večina igralcev, pot do srca navijačev je običajno daljša in težja kot do lovorik na grand slamih.

PS: Nadal je prvič postal igralec z največ osvojenimi turnirji za grand slam (s klikom na gumb levo spodaj aktivirate zgodovinski pregled osvajanja grand slamov velike trojke).

Naslov infografike: Grand slam velika trojka

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.