Prihodnost Dallasa je svetla. Pri napovedih razvoja Luke Dončića se ena redkih pasti skriva v kroničnih poškodbah. Foto: AP
Prihodnost Dallasa je svetla. Pri napovedih razvoja Luke Dončića se ena redkih pasti skriva v kroničnih poškodbah. Foto: AP

Liga NBA je bila v začetku marca dobesedno ustavljena čez noč. Samo nekaj dni prej se je košarkarska elita še dogovarjala, v kakšni podobi bi se sezona lahko končala. Zaradi pandemije, ki je s prvim valom udarjala po stari celini, so se razširile govorice, da bi v najmočnejši košarkarski ligi lahko celo igrali pred praznimi tribunami. Takrat se je to zdela nezaslišana ideja. Najboljši košarkar tega stoletja LeBron James je takoj zavrnil, da bi igral v praznih arenah.

Pandemija je vmes zarisala novo resničnost, novo normalnost v podobi mehurčka v Orlandu, kjer se bo igralo pred simuliranimi gledalci. Nenavaden in res nepričakovan preobrat.

Sorodna novica Kaj je vaša najbolj tvegana napoved za Ligo NBA?

Pred začetkom letošnje sezone sem iskal enega od težko verjetnih scenarijev in ga našel v neuvrstitvi Houstona v končnico. Svojo odločitev sem obrazložil ravno v iskanju scenarijev, ki se na prvi pogled zdijo oddaljeni za nekaj galaksij. Zavedal sem se, da to velja za Houston, a najbrž je bil še precej bolj neverjeten scenarij ta, ki se je res zgodil − z nekajtedensko ustavitvijo (športnega) sveta, seveda vključno z vsemi dejavnostmi v NBA-ju.

Drugi dve napovedi sta se uresničili (igranje Luke Dončića na tekmi vseh zvezd; Zion Williamson bo izpustil več kot polovico tekem), skoraj zagotovo pa se bo uresničila tudi zadnja (preboj Dallasa v končnico).

Zdaj smo pred ponovnim začetkom, kar je priložnost, da pretresem nekaj misli in iztisnem nekaj besed.

Sorodna novica LeBron James

Popolnoma nov položaj je spremenil podobo tekmovanja, izbrisal vso prednost domačega terena, še bolj pa bodo do izraza prišli psihično najtrdnejši igralci. Motečih dejavnikov je precej, natančno in dosledno upoštevanje varnostnih ter zdravstvenih pravil bo za nekatere očitno kar hud izziv. A še bolj ključna bo dolgotrajna odrezanost od družin in drugih najbližjih, ki bo še bolj ločila igralce v kategoriji psihične pripravljenosti.

Zakonitosti NBA-ja so znane, presenečenja so zelo redka, zato pričakujem, da bodo favoriti še bolj motivirani, bolj bodo upoštevali vsa pravila in s tem unovčili svojo naravno prednost. Za Jamesa je to ena od zadnjih priložnosti za naslov prvaka, zato bo skušal storiti vse, da naslov osvoji še s tretjo ekipo. To je tudi eden od vzrokov, da je razmeroma precej odrinil temo boja proti rasizmu (ki je v nekem trenutku celo ogrožala izpeljavo mehurčka). Lakersi presenetljivo gladko vodijo na zahodu, pred nadaljevanjem pa imajo kar nekaj težav na branilskih položajih.

Sorodna novica Boj za nagrade je končan

Clippersi so se precej časa zdeli prvi favoriti, a so odigrali res malo tekem s predvideno prvo peterko, obisk Louja Williamsa v striptizbaru pa kaže, da vsi igralci z glavo še niso pri stvari. Kaj lahko naredi Houston z nizko postavo, v kateri Russell Westbrook pride bolj do izraza? Zares bi bil presenečen, če bi v končnici, kjer je pomembna predvsem obramba, lahko naredili velike korake.

Milwaukee je favorit na vzhodu, v Giannisu Antetokounmpu ima najboljšega igralca zadnjih let, ki ima nad seboj breme lanskega neuspeha v končnici. Morebitno hitro slovo bi lahko vplivalo tudi na dolgoročno usodo Grka, marsikdo ga v nekaj letih vidi v dresu kakšnega bolj uveljavljenega kluba. Boston je z odhodom Kyrieja Irvinga spet zgradil zmagovalno kemijo.

Sorodna novica V zadnjem krogu testiranj v Orlandu brez pozitivnih

In slovenska trojka? Vlatko Čančar bo lahko zadovoljen z vsako minuto, Goran Dragić bo svoje znanje in mirnost prikazal s klopi, največja minutaža in pričakovanja pa so na plečih Luke Dončića, ki je v pripravah pokazal, da je spet sposoben nizanja trojnih dvojčkov. Gotovo veseli dobra pripravljenost Kristapsa Porzingisa, ki je tik pred pandemijo precej napredoval in nakazal, kako udaren je lahko Dallasov dvojec.

To je popolnoma nova igra, je NBA-jevo geslo pred nadaljevanjem. Igra seveda ne bo nova, bodo pa nove okoliščine, kdor se bo nanje najbolj prilagodil, lahko v primerjavi z osnovnimi razmerji precej napreduje. Med temi tihimi favoriti je brez dvoma tudi Dallas na čelu z lucidnim Dončićem.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.