Pogačar je prvič v enem letu dobil dve etapni dirki najvišje ravni. Pa šele marca smo ... Foto: EPA
Pogačar je prvič v enem letu dobil dve etapni dirki najvišje ravni. Pa šele marca smo ... Foto: EPA

Zmagovalec lanske Dirke po Franciji je dobil Dirko od Tirenskega do Jadranskega morja, ki je bila po imenih izjemno močna in zahtevna. Med dvema morjema so namreč nastopili še trije od zadnjih štirih zmagovalcev Toura (Egan Bernal, Geraint Thomas in Vincenzo Nibali), za piko na i pa so pedale vrteli tudi vsi trije zvezdniki enodnevnih preizkušenj (Wout van Aert, Julian Alaphilippe in Mathieu van der Poel).

Sorodna novica Tadej Pogačar kralj dirke "dveh morij"

Tadej Pogačar je zelo prepričljivo dobil še četrto etapno dirko na najvišji ravni (prej še Kalifornija 2019, Tour 2020 in Združeni arabski emirati 2021). Tokrat mu je bil blizu le van Aert, ki je edini zaostal v območju ene minute, vsi preostali so zaostali precej več.

Pogačarja in van Aerta druži želja po razširitvi svojih kril na drugo stran spektra cestnega kolesarstva. Slovenski prvak v vožnji na čas ne skriva ambicij po uspehih na enodnevnih klasikah, belgijski šampion, ki je na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojil dve medalji, pa se trudi svoj pečat odtisniti tudi na etapnih dirkah. Belgijska javnost sanja o najvišjih ciljih na najpomembnejši dirki v svetu kolesarstva, a razplet na trizobi dirki kaže, da je Pogačar bližje svojemu cilju.

Sorodna novica Pogačar z zmago na kraljevski etapi do skupnega vodstva

Konec tedna je pokazal dve svoji mojstrstvi, najprej je v soboto dobil zahtevno etapo s ciljnim vzponom na Prati di Tivo, v nedeljo pa je na 'klasiki zidov' le za malenkost zaostal za van der Poelom. Čeprav se UAE Emirates počasi in dolgoročno krepi, se po širini kadra vendarle še ne more kosati z Ineosom ali Jumbom. Med etapami sicer ne delajo večjih napak, a v ciljnih zaključkih gorskih etap svojega kapetana niti slučajno ne morejo obdati s toliko oprodami, kot jih je imel lani na obeh tritedenskih dirkah na voljo Roglič.

Tu na dan privre še en Pogačarjev adut − občutek! Kdaj napasti, kdaj spremeniti tempo, kdaj se odlepiti od tekmecev. V soboto je na začetku vzpona Ineos večkrat poskušal in testiral glavne konkurente, Pogačar pa je šest kilometrov pred ciljem pravi čas napadel in tako razporedil moči, da mu je v cilju ostalo dovolj zaloge pred Simonom Yatesom. Podobno je bilo dan pozneje, ko je van der Poel sicer ušel, a nizozemski blisk je dirkal svojo dirko − ni bil nevaren za skupno razvrstitev, zato je dan prej občutno varoval moči za nedeljski napad. Pogačar je v nizu 14 klancev dobro opazil, da se van Aert ne v mrazu ne počuti najbolje, zato je pravi čas napadel in skoraj stopil triminutni zaostanek za van der Poelom.

Sorodna novica Pogačar za MMC: "Brez kolesa ne vem, kaj bi počel sam s sabo"

Pogačar je že na Touru navdušil s svojo brezkompromisnostjo. Na tistem kronometru je zadnji vzpon prevozil brez računalnika, ni ga potreboval, vse je imel tudi v glavi. Kot da bi v tem času zamenjal osebni računalnik za kvantnega! Hipoma − instinktivno − preračuna vse možnosti, upošteva vremenske razmere, z obrazne mimike oceni sposobnosti tekmecev in ob upoštevanju preostanka lastnih moči prilagodi svoj nastop.

Tovrstne sposobnosti bo še kako potreboval, saj se na tritedenskih dirkah tako zlahka več ne bo mogel pretihotapiti do končne zmage. Zdaj bodo nanj vsi pozorni. A Tadej je svoj del nadgradnje očitno že opravil.

PS: Beseda ali dve o kvantnih računalnikih.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.