22 odstotkov gledalcev na Wembleyju prihaja iz Londona, 60 odstotkov pa iz preostale Velike Britanije. Foto: Reuters
22 odstotkov gledalcev na Wembleyju prihaja iz Londona, 60 odstotkov pa iz preostale Velike Britanije. Foto: Reuters
Vikingi
Vikingi so v nedeljo osvojili London. Bo Liga NFL s časom osvojila tudi Evropo? Foto: EPA
London
New England je edini klub, ki je v Londonu zmagal dvakrat. Patsi so leta 2009 premagali Tampo Bay (35:7), lani pa St. Louis (45:7). Foto: EPA

Ameriški nogomet je brez dvoma najbolj priljubljen šport v ZDA. Zaradi izjemne fizične zahtevnosti se tekme igrajo (večinoma) le ob nedeljah, kar je nogometu omogočilo, da je postal del ameriške kulture. A šport je že zdavnaj prerasel svoje okvire in se razvil v gospodarsko panogo. V kapitalističnem svetu je logična misel tudi širitev na nove kraje, kot je, denimo, Evropa.

Kakšna je verjetnost je, da se bo eden od 32 klubov čez nekaj let res preselil v London? Nekateri poznavalci so prepričani, da je verjetnost majhna. Ovir je namreč veliko, ena večjih je seveda v podobi napornih potovanj. Ekipe, ki zdaj potujejo v London, so nagrajene s prostim tednom, ki sledi vrnitvi v domovino (vsaka ekipa je v 17 tednih rednega dela sicer enkrat prosta). Med zahodno obalo ZDA in Londonom je osem časovnih pasov. Težko si je predstavljati ekipo, ki bi konkurenčno tekmovala z recimo 6 ali 7 potovanji čez lužo.

Že misel na to je nadrealna, a v resnici v naši soseščini poteka liga, ki celo presega to razdaljo. Govorim seveda o hokejski Ligi KHL, ki je od Zagreba in Prage do Habrovska (kjer za Amur igra Jan Muršak) raztegnjena celo čez 10 časovnih pasov. Dejstvo, da je Amur praviloma nekonkurenčen, za vodstvo lige niti ni pomembno, vsaj v primerjavi z golim dejstvim razširjenosti lige.

Pri implementaciji ekipe v novo okolje, kjer je ameriški nogomet razmeroma nepomemben šport, je izjemno pomembna strategija. Pri tem so v vodstvu Lige NFL pravi mojstri. V štirih letih so v Veliki Britaniji podvojili število ljudi, ki spremljajo in poznajo Ligo NFL (po nekaterih ocenah naj bi jih bilo okrog 10 milijonov), a ameriški nogomet se na lestvici priljubljenosti še vedno vrti okrog 8. mesta. Pri vodstvu Lige NFL si želijo preboj v prvo peterico, a je jasno, da nogomet, ragbi in kriket ne bodo predali svojega položaja najbolj priljubljenih športov na Otoku.

Zdaj, ko je baza podvojena, so podvojili tudi število tekem. V nedeljo je bil odigran obračun Minnesota - Pittsburgh (34:27), čez slab mesec pa se bosta pomerila še San Francisco in Jacksonville. Slednji naj bi bil tisti klub, ki naj bi se v prihodnosti za stalno preselil na Otok. Tekme na njegovem stadionu so redko razprodane, na Floridi pa sta še dve ekipi, ki jemljeta svoj delež potencialnih navijačev. Jaguarji so tako podpisali štiriletno pogodbo, po kateri bodo eno tekmo v Londonu gostili vsaj do leta 2016. Seveda ni nepomembno niti dejstvo, da ima lastnik kluba Shahid Khan svoje interese tudi na Otoku (je lastnik nogometnega kluba Fulham).

V Londonu je ta hip precejšnje zanimanje za Ligo NFL. Obe evropski tekmi sta bili že pred devetimi meseci razprodani v vsega dveh dneh. Raziskave kažejo, da je vsega tri odstotke obiskovalcev Wembleyja povezanih z ZDA, kar kaže, da se je šport počasi prijel pri ljudeh, ki jajčaste žoge predtem niso poznali. Zato ni presenetljivo, da je komisar Roger Goodell namignil, da bi že prihodnje leto Liga NFL lahko trikrat zavila čez lužo. Leta 2020 se izteče kolektivna pogodba, zato ne bi bilo gromozansko presenečenje, če bi nova pogodba prinesla tudi ekipo v Londonu.

Širišev na nove trge spominja na zadnji "drive" na tekmi, ko napad izpred svoje končne cone s številnimi kratkimi podajami koraka proti nasprotni coni in zadetku. Pri globalizaciji ne zadostuje hitra akcija in 80 jardov dolga podaja za zadetek. Gre za premišljene akcije pri osvajanju ozemlja. V resnici se vsak napad na tekmi ne konča z zadetkom, ampak tudi s kakšno izgubljeno žogo. To se je vodstvu Lige NFL že nekajkrat pripetilo, a zanj je pomembno le, da je finančno vedno na zeleni veji.