Marijan Pušnik lahko Ljubljano zapusti z visoko dvignjeno glavo. Foto: www.alesfevzer.com
Marijan Pušnik lahko Ljubljano zapusti z visoko dvignjeno glavo. Foto: www.alesfevzer.com
Vodstvo Olimpije odstavilo Pušnika

Trenerske menjave so v današnjem svetu nekaj najbolj običajnega. Kako ne? Svet še nikoli ni bil tako hiter, kot je danes. Pa ne govorim le o pretoku informacij, v svetu kapitala in visokih naložb se vse pričakuje (pre)hitro. Tudi uspeh.

In to - uspeh - je Marijan Pušnik v Olimpijo brez dvoma prinesel. Ljubljančani so bili hit prve polovice sezone, najvišjo oceno so skazili v zadnjih krogih, ko se je prednost pred Mariborom v manj kot dveh tednih stopila s +8 na +3 točke. Drugi uspeh je bil nedvomno, da se je Andraž Šporar pod njegovim vodstvom razvil v prepričljivo najboljšega nogometaša lige. Dividende uspeha je klub pobral s prodajo, ki je najdražja v zgodovini domače lige.

Kje je potem problem?

Redko se zgodi, da bi moral trener vodilne ekipe zapustiti stolček (in pri tem ne štejejo zdravstveni ali drugi nešportni vzroki). Kronisti nogometnega dogajanja po svetu so o tem gotovo že kdaj poročali, sam se iz glave spomnim le enega primera. Zanimivo - tudi ta se je pripetil na naših tleh. Pred dobrima dvema letoma je enako usodo na svoj rojstni dan doživel Ante Čačić. Nogometaši Maribora so bili takrat s tekmo manj na vrhu prvenstvene lestvice.

Zdajšnji selektor hrvaške reprezentance ni bil na isti valovni dolžini z vodstvom serijskih slovenskih prvakov, napetost se je pojavljala predvsem v odnosu s športnim direktorjem Zlatkom Zahovičem. Nekaj podobnega naj bi veljalo tudi za tokratni ljubljanski primer.

Razumem, da ni vedno najlažje delati z nekom, ko pa si na tem mestu želiš videti nekoga drugega. A bistvo je, da je Pušnik postavil določen sistem. Delujoči sistem, ki je prinesel rezultate, na tribune je pripeljal precej navijačev, pri neopredeljenih ljubiteljih nogometa pa žel simpatije. Menjati zmagovalnega konja? Nepremišljeno. Še lastnik Chelseaja Roman Abramovič, ki je znan po tem, da prehitro menja trenerje, je moral počakati, da je Roberto di Matteo po evropski kroni slabše začel novo sezono. In ko so bili modri tretji, ga je odslovil ... Zanimivo, da je ruski milijarder ravno letos obrnil ploščo, saj je Chelsea pod vodstvom Joseja Mourinha pri dnu lestvice in se v tem hipu bojuje celo za obstanek. Abramovič pa (za zdaj) vztraja pri - zanj netipični - odločitvi in Portugalca pušča v sedlu.

Vodstvo Olimpije odstavilo Pušnika