Ministrstvo za finance je pripravilo nov predlog, po katerem bi obdavčili sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah. Foto: BoBo
Ministrstvo za finance je pripravilo nov predlog, po katerem bi obdavčili sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah. Foto: BoBo

Namen obdavčitve sladkorja in sladil v brezalkoholnih pijačah je zmanjševanje njihove porabe. Različne študije v zadnjih letih poudarjajo, da čezmerno uživanje sladkih pijač povzroča številna zdravstvena tveganja, med drugim povzroča debelost, zvišan krvni tlak in zvišano vsebnost sladkorja v krvi.

Predlog zakona o davku na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah lahko preberete tukaj.

Več držav zato poskuša omejiti porabo sladkih pijač, med drugim tudi z uvedbo dodatne obdavčitve nanje. Vlada pričakuje, da se bodo stroški davka, ki bi na liter sladke pijače znašal deset centov, prevalil na potrošnika, s čimer bi jih odvrnil od porabe.

Po predlogu vlade bi davek zajel vse brezalkoholne pijače z dodanim sladkorjem, torej vse pijače, razen navadne ali mineralne vode. Davku se ne bi izognili sadni jogurti, brezalkoholno pivo in čokoladno mleko. Vlada pa z novo obdavčitvijo pričakuje tudi novih 16 milijonov evrov proračunskih prihodkov.

Desetodstotni davek na loterijske srečke
Ministrstvo za finance pa je pripravilo tudi predlog nove, desetodstotne obdavčitve loterijskih srečk, ki vključuje tudi stavne listke, srečke pri srečolovu in druge oblike vplačil za sodelovanje v igri na srečo, na katere se ne plačuje DDV.

Predlog zakona o davku od srečk lahko pogledate tukaj.

Proračunski izkupiček novega davka bi po predvidevanjih vlade v proračun prinesel 17,5 milijona evrov, davek pa bi imel po mnenju predlagateljev tudi pozitivne učinke, saj naj bi zmanjšal čezmerno igranje iger na srečo.