O zahtevah za verifikacijo starih deviznih vlog pri podružnici LB-ja Sarajevo na skladu za nasledstvo še ne odločajo. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
O zahtevah za verifikacijo starih deviznih vlog pri podružnici LB-ja Sarajevo na skladu za nasledstvo še ne odločajo. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Po podatkih policije se je na streho povzpel okoli 9.40. Pred poslopjem so se zbrali gasilci, policija in vozilo nujne pomoči. Gasilci so povedali, da je grozil, da se bo ubil. Skušali so ga pomiriti. Pomiriti so ga skušali tudi novinarji, ki so se povzpeli na streho, za njimi pa prišli še policisti, ki so ga po pogajanjih prijeli.

V roki je imel transparent z napisom "Želimo naše devizne vloge takoj in zdaj. Slovenija nas je okradla, sodišče pa je to potrdilo."

Po navedbah predsednice Združenja za zaščito deviznih varčevalcev v BiH-u Amile Omersoftić moški ni član njihovega združenja.

Predstavniki slovenskega veleposlaništva pa so povedali, da se želijo z njim pogovoriti, da bi našli najboljšo rešitev.

Hrvaški varčevalci denar že dobivajo ...
Slovenija po razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru Ališić še nepoplačane nekdanje devizne varčevalce podružnic Ljubljanske banke (LB) Sarajevo in Zagreb izplačuje od letošnjega marca.

Zahteve za verifikacijo prejema od lanskega decembra, zahteve pa lahko upravičenci vlagajo do 31. decembra 2017. Vseh varčevalcev, ki jih bo morala Slovenija poplačati, naj bi bilo okoli 230.000. Vlada predvideva, da bo za izvršitev sodbe potrebnih 385 milijonov evrov.

... bosanski še nič
Sklad za nasledstvo je v začetku maja sporočil, da so od decembra prejeli več kot 21.000 zahtev za verifikacijo, od katerih se je dobra polovica nanašala na stare devizne vloge podružnice LB-ja v Zagrebu. Izdali so več kot kot 2.000 informativnih izračunov v skupnem znesku 30,2 milijona evrov.

O zahtevah za verifikacijo starih deviznih vlog pa pri podružnici LB-ja Sarajevo na skladu še ne odločajo, saj pravijo, da še niso pridobili baze podatkov podružnice. Po poročanju Al Džazire Balkans pa oblasti v Sarajevu zatrjujejo, da so vpogled v podatke že omogočili in da bosanski varčevalci pripravljajo tožbe, ker je proces zastal in povračilo denarja ni bilo izplačano v predvidenem roku treh mesecev.