Slovenija se bo raje zadolžila v evrih, saj je to zanjo bolj ugodno. Foto: Reuters
Slovenija se bo raje zadolžila v evrih, saj je to zanjo bolj ugodno. Foto: Reuters

Po besedah generalnega direktorja direktorata za zakladništvo na finančnem ministrstvu Marjana Divjaka, govoril je na uvodnem delu foruma srednje in vzhodne Evrope v organizaciji revije Euromoney, bo Slovenija zdaj to morala izpeljati tako, da bi bilo čim manj vplivov na zahtevani donos na dolarskem, pa tudi evrskem trgu, je poudaril.

Slovenija, je zatrdil Divjak, ima zelo dobre odnose z vlagatelji na dolarskem trgu, vendar so razmere za zadolževanje na evrskem trgu zdaj mnogo boljše. Slovenija je konsolidirala svoje finančne razmere, vendar jo čaka še veliko dela, je še povedal.

Slovenijo zavira vpetost v nemško gospodarstvo
Ekonomisti srednji Evropi za letos napovedujejo eno najhitrejših gospodarskih rasti na svetu, pri čemer pa bo rast najpočasnejša prav v Sloveniji in na Hrvaškem. Rast je posledica nekaterih strukturnih ukrepov, pa tudi dejstva, da so države iz srednje Evrope močno vpete v nemško proizvodno verigo.

Nemčija ima sicer napovedano spodbudno rast, je dejal predstavnik Mednarodnega denarnega sklada za srednjo in vzhodno Evropo Bas Bakker. Težave vidi v nadaljnjem zaustavljanju gospodarske rasti na Kitajskem, kar bi zagotovo vplivalo na Nemčijo, posledično pa tudi na regijo.

Uvodni del foruma ni mogel niti mimo novice, da je v ponedeljek slovenski finančni minister in letošnji evropski minister leta Dušan Mramor ponudil odstop. Vsebinska direktorica Euromoney Conferences Giada Vercelli meni, bi bilo čudno, če bi tako dober minister odstopil, s čimer se je strinjal tudi Divjak.