Skupina Telekom Slovenije je konec marca zaposlovala 3269 ljudi, 2065 jih je zaposlenih v matični družbi, ki jo vodi Boštjan Košak. Foto: BoBo
Skupina Telekom Slovenije je konec marca zaposlovala 3269 ljudi, 2065 jih je zaposlenih v matični družbi, ki jo vodi Boštjan Košak. Foto: BoBo

Dobiček iz poslovanja se je na začetku leta okrepil za 31 odstotkov na 18,3 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) pa za 10 odstotkov na 59,7 milijona evrov, so sporočili iz Telekoma Slovenije, potem ko se je s četrtletnim poslovanjem v ponedeljek seznanil nadzorni svet. EBITDA marža sicer na ravni skupine predstavlja 35,3-odstotni delež v prihodkih od prodaje.

Prihodki od prodaje so se, kot omenjeno, med drugim povečali zaradi večjega števila uporabnikov. Konec marca je imela skupina skupno za pet odstotkov oz. za 83.991 več mobilnih maloprodajnih uporabnikov kot v enakem obdobju lani in za dva odstotka več fiksnih maloprodajnih širokopasovnih priključkov. Prihodki so bili višji tudi zaradi dobre prodaje IT-blaga in storitev, povečali pa so se tudi prihodki finančnih storitev, eZdravja, zavarovanj in prihodki na veleprodajnem trgu.

Boljši rezultat tako matične družbe kot kosovske hčerinske družbe

Matična družba Telekom Slovenije je v prvih treh mesecih ustvarila 148,2 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je tri odstotke več kot v primerljivem obdobju lani (poslovni prihodki skupine so medtem nanesli dobrih 170 milijonov evrov). Dobiček iz poslovanja se je okrepil za 27 odstotkov, EBITDA za osem odstotkov, čisti dobiček pa za 54 odstotkov na 7,9 milijona evrov.

Tudi kosovska hčerinska družba Ipko je na začetku leta izboljšala rezultat. Poslovni prihodki so bili višji za 11 odstotkov, EBITDA za 15 odstotkov, dobiček iz poslovanja za 35 odstotkov, čisti dobiček pa za 64 odstotkov, znašal je 5,6 milijona evrov.

Delničarji bodo junija imenovali člana nadzornega sveta

Telekom Slovenije je ob objavi poslovnih rezultatov za prvo četrtletje sklical tudi skupščino družbe, ki bo 17. junija. Na njej bodo med drugim odločali o uporabi preostanka bilančnega dobička, ki je ob koncu leta 2023 dosegel 66,5 milijona evrov. Po predlogu uprave bodo del bilančnega dobička, ki znaša 40,3 milijona evrov, namenili za izplačilo dividend, preostanek pa razporedili v druge rezerve oz. prenesli.

Delničarji – država ima neposredno v lasti 62,54-odstotni delež, Kapitalska družba 5,59-odstotni, Slovenski državni holding 4,25-odstotnega – bodo na junijski skupščini imenovali tudi člana nadzornega sveta. Za ta položaj je predlagan dosedanji nadzornik Aleksander Igličar, ki bo ob imenovanju nov mandat nastopil januarja prihodnje leto.