Peking. Foto: EPA
Peking. Foto: EPA

O kitajski prepovedi iPhonov v vladnih službah je v sredo prvi poročal Wall Street Journal, kar je Applove delnice pocenilo za 3,6 odstotka. Naslednji dan je Bloomberg objavil novico, da nameravajo oblasti prepoved razširiti na druge državne agencije in podjetja v državni lasti, kar je delnice pocenilo za dodatna 2,8 odstotka.

Do prepovedi prihaja nekaj dni po tem, ko je kitajski velikan Huawei na trgu predstavil pametni telefon z naprednim sedemnanometrskim procesorjem, ki je bil izdelan na Kitajskem. Tamkajšnji mediji so izdelek zaradi ameriških sankcij ocenili za "velik triumf".

Sankcije proti Huaweiu so se začele z odločitvijo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, da omeji poslovanje podjetja v ZDA zaradi obtožb o vohunjenju in pomislekih o kibernetski varnosti. Novembra lani so ameriške oblasti sankcije še zaostrile s prepovedjo prodaje in uvoza komunikacijskih naprav več kitajskih tehnoloških podjetij.

Prodaja iPhonov na Kitajskem se povečuje

Analitik pri portalu Briefing Patrick O'Hare je poudaril, da bo imela prepoved Applovih izdelkov posledice tudi na druga tehnološka podjetja.

"Trg se boji, da Kitajska namerno otežuje poslovanje podjetjem, kot je Apple, ki imajo sicer dober poslovni odnos s Kitajsko. Če to lahko naredi njim, potem bodo sledila tudi druga ameriška podjetja, ki poslujejo na kitajskem trgu," je dejal O'Hare.

Apple je sicer v zadnjem četrtletnem poročilu navedel, da so na Kitajskem ustvarili 15,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je skoraj petina vseh. Vodstvo ameriškega podjetja je ob tem poudarilo, da se prodaja na Kitajskem povečuje, medtem ko se je na splošno znižala.

Analitik pri Wedbush Securities Dan Ives je medtem opozoril, da bo prepoved iPhonov v kitajski vladi ogrozila prodajo okoli pol milijona teh pametnih telefonov, medtem ko projekcije kažejo, da jih bo Apple samo na Kitajskem v naslednjem letu prodal 45 milijonov.

"Kljub velikemu hrupu opažamo, da je Apple pridobil ogromen delež na kitajskem trgu pametnih telefonov," je dejal Ives.

Po prepovedi padec delnic Appla