Minister Počivalšek si želi, da bi se brezposelnost v Beli Krajini znižala na 17 odstotkov. Foto: BoBo
Minister Počivalšek si želi, da bi se brezposelnost v Beli Krajini znižala na 17 odstotkov. Foto: BoBo

Minister Počivalšek se je srečal z metliškimi gospodarstveniki in tamkajšnjim županom Darkom Zevnikom in ob tem poudaril, da je za razvojni preboj Pokolpja "treba materialno bolj podpreti zakonodajo, ki rešuje pomoč gospodarskim družbam tamkajšnjega območja".

Razvojni program Pokolpje, čeprav ni dosegel vseh zastavljenih ciljev, je sicer ocenil za korekten in dober ter verjame, da bodo v novi razvojni perspektivi zmogli toliko moči, da bodo zakonodajo, ki govori o obsegu pomoči Pokolpju, uresničili do te mere, da bodo stopnjo območne nezaposlenosti spravili pod 17 odstotkov.

Vlada mora zato za Pokolpje zagotoviti več denarja in s podporo razvojnim projektom tamkajšnjim podjetjem omogočiti novo zaposlovanje. Glede ceste tretje razvojne osi je dejal, da je prometna povezava za razvoj območij, kot je Pokolpje, izrazito pomembna. Začetka gradnje sicer ne more napovedati, če pa bo imel pri tem kaj besede, bodo gradnjo omenjene ceste začeli prej.

Metliški župan Zevnik je ministra Počivalška sicer opozoril, da v Beli krajini niso zadovoljni s tem, da je za program Pokolpje letos razpisano le poldrugi milijon evrov denarja. Minister pa jim je pojasnil, da so tako majhno vsoto zagotovili zaradi varčevanja in v času, ko je zaradi odstopa prejšnjega ministra gospodarsko ministrstvo vodil finančni minister Dušan Mramor.

Ministra pa so Belokranjci opozorili tudi na slabo prometno povezanost, na visoke obdavčitve in posledično nekonkurenčnost belokranjskih podjetij.