Malezijski premier Anvar Ibrahim. Foto: Reuters
Malezijski premier Anvar Ibrahim. Foto: Reuters

Premier Anvar je napovedal, da bo malezijska vlada podprla razvoj industrije redkih zemelj, prepoved izvoza pa bo "zagotovila največje donose za državo". Kdaj bo prepoved začela veljati, ni sporočil.

"Za ohranitev vrednostne verige redkih zemelj v državi bomo razvili podrobno kartiranje virov in razvili celovit poslovni model," je napovedal v parlamentu in dodal, da bodo redke zemlje leta 2025 v bruto domači proizvod prispevale kar 9,5 milijarde malezijskih ringitov oz. 1,9 milijarde evrov ter ustvarile 7000 novih delovnih mest.

Malezija ima nahajališča monazita in ksenotima, dveh mineralov, ki vsebujeta redke zemlje in sta ključnega pomena za visokotehnološko elektroniko in obnovljive tehnologije, poroča Nikkei Asia.

Zaloge v skoraj vseh zveznih državah

Malezijska vladna agencija za minerale in geoznanost navaja, da so redke zemlje v 10 od skupno 13 zveznih držav, tako na Malajskem polotoku kot na Borneu.

Avgusta lani so ocenili, da so na območju zvezne države Perak severno od Kuala Lumpurja ogromne količine (1.687.500 ton) lantanoidov v skupni vrednosti približno 20 milijard evrov, še navaja Nikki Asia. Ta mineral ima magnetne lastnosti in se uporablja v elektronskih in optičnih napravah.

Malezijske oblasti so letos že poročale o primerih nezakonitega rudarjenja redkih zemeljskih elementov, tudi v zaščitenih gozdnih rezervatih.

Protesti proti podjetju Lynas leta 2012. Foto: Reuters
Protesti proti podjetju Lynas leta 2012. Foto: Reuters

V Maleziji le delček svetovnih zalog

Ameriški geološki zavod je leta 2019 ocenil, da je v Maleziji približno 30.000 ton zalog redkih zemelj, kar predstavlja le delček svetovnih zalog. Največje so s 44 milijoni ton sicer na Kitajskem, ki je imela dolga leta na tem področju praktično monopol, zdaj pa želijo številne države diverzificirati svoje vire.

Največji proizvajalec redkih zemelj zunaj Kitajske je avstralsko podjetje Lynas Rare Eaths Ltd, ki ima v Maleziji tovarno za predelavo koncentratov, ki jih proizvaja v Avstraliji. Ni še jasno, ali bo malezijska prepoved izvoza vplivala na njihovo poslovanje, je pa Kuala Lumpur v preteklosti zaradi skrbi pred sevanjem že uvedel omejitve za podjetje.