Foto: BoBo
Foto: BoBo

Električna energija se je namreč zaradi odprave ukrepa zmanjšanega plačila prispevkov podražila za dobrih 26 odstotkov. Cene elektrike bodo sicer v skladu z vladno uredbo za gospodinjstva regulirane do konca leta.

Kaj pa nas čaka prihodnje leto? Ali bo vlada podaljšala regulacijo cene električne energije in tako preprečila visok skok cen na začetku prihodnjega leta? Nič še ni znano, pravi Petra Prebil Bašin z Gospodarske zbornice Slovenije.

"Regulirane cene električne energije za gospodinjstva veljajo do konca leta, za prihodnje leto za zdaj ni obljube po podaljšanju. Lahko pričakujemo, da se bo to zgodilo zaradi velikega vpliva inflacije, ampak za zdaj zagotovila ni," je dejala.

Če torej vlada regulacije ne podaljša, se bo znesek na povprečni položnici gospodinjstev z dvigom DDV-ja na 22 odstotkov, polnim prispevkom za obnovljive vire energije in koncem regulacije povečal za 62 odstotkov.

Prodajalci in dobavitelji elektrike že opozarjajo, da bo treba oblikovati nekakšno strategijo izhoda iz regulacije, sicer bo podražitev za marsikatero gospodinjstvo prevelik zalogaj.

Kot je znano, zamejitev cen elektrike za slovenska velika podjetja ni veljala. Bila so deležna zgolj povračila visokih cen, ki se prav tako iztečejo konec leta. Vendar tudi za te sheme ni jasno, ali bi se utegnile podaljšati v prihodnje leto. Za poslovanje podjetij, ki si želijo predvidljivo poslovno okolje, je to po besedah Petre Prebil Bašin kar precejšen zalogaj: "Podjetja kupujejo energijo po različnih cenah in po obdobjih leta ter razpršujejo tveganja."

Kaj bo v 2024 s cenami elektrike, tako ni jasno, znan je le nov sistem obračunavanja električne energije z novimi tarifami in novimi časovnimi bloki, ta začne veljati marca 2024 in naj bi po zagotovilih agencije za energijo spodbujal racionalnejšo rabo električne energije.