Minister Luka Mesec. Foto: Flickr Vlada RS
Minister Luka Mesec. Foto: Flickr Vlada RS

Po poročanju časopisa Dnevnik je v zadnjih mesecih več zaposlenih na inšpektoratu za delo dalo odpoved, med njimi tudi vodja kadrovske službe. Na inšpektoratu za to delovno mesto niso objavili javnega razpisa, temveč so za opravljanje kadrovskih storitev najeli zunanjega izvajalca. Po navedbah Dnevnika gre za nekdanjo zaposleno na inšpektoratu za delo, ki je zdaj redno zaposlena v drugem javnem organu, delo za inšpektorat pa opravlja prek statusa popoldanskega samostojnega podjetnika.

Kot je ob robu seje DZ-ja povedal minister za delo Luka Mesec, so to pred kratkim zaznali tudi sami. "To je popolnoma nedopustno, saj mora biti inšpektorat za delo zgled vsem preostalim institucijam," je dejal. Poudaril je, da so inšpektoratu že podali navodila in usmeritve ter ga opozorili, da so take prakse nedopustne.

Na novinarsko vprašanje, kako se je tako ravnanje sploh lahko zgodilo, je odgovoril, da je inšpektorat neodvisen organ v sestavi ministrstva. "Zdaj, ko smo to prakso zaznali, se bomo tudi odzvali," je dodal.

Glavna inšpektorica: Ta oblika sodelovanja ni sporna

Inšpektorat vodi Katja Čoh Kragolnik. Foto: Inšpektorat za delo
Inšpektorat vodi Katja Čoh Kragolnik. Foto: Inšpektorat za delo

Glavna inšpektorica Katja Čoh Kragolnik je za TV Slovenija povedala, da so zunanjo pomoč poiskali zaradi nakopičenih težav v kadrovski službi in v želji, da zadeve rešijo čim prej. Pomoč so našli pri nekdanji zaposleni v kadrovski službi, ki danes dela na ministrstvu za digitalno preobrazbo. Čoh Kragolnik je dejala, da se ji tovrstna oblika sodelovanja ne zdi sporna, da ne gre za prekarno delo in da bodo z nekdanjo zaposleno tako ali tako znova sklenili pogodbo o zaposlitvi, ki naj bi začela veljati 1. junija letos in s katero se bo vrnila v kadrovsko službo inšpektorata za delo.

Katja Čoh Kragolnik je petletni mandat glavne inšpektorice nastopila decembra lani. Zakon dopušča možnost razrešitve eno leto od imenovanja uradnika na položaj.

Inšpektorat za delo najel zunanjega izvajalca