Na volitvah se v parlament ni uspelo prebiti niti enemu kandidatu opozicije. Foto: EPA
Na volitvah se v parlament ni uspelo prebiti niti enemu kandidatu opozicije. Foto: EPA

Kljub nekaterim manjšim izboljšavam volitve v Belorusiji po ocenah mednarodnih opazovalcev niso dosegle demokratičnih standardov, a Lukašenko vseeno pričakuje umik vseh sankcij, ki jih je Evropska unija uvedla po predsedniških volitvah marca leta 2006, na katerih je Lukašenko zmagal, a tudi takrat tuji opazovalci niso bili zadovoljni s potekom volitev.

Sankcije 41 visokim beloruskim predstavnikom in Lukašenku prepovedujejo vstop v EU in dvostranske odnose med državami članicami EU-ja in beloruskimi predstavniki, ki zasedajo položaje višje do namestnikov ministrov.

Pred tokratnimi volitvami je Belorusija naredila korak naprej, ko je izpustila zadnje politične zapornike, na kar se je Bruselj odzval s spodbudnim sporočilom, da je pripravljen premisliti o dozdajšnjih omejevalnih ukrepih, o odpravi sankcij pa se mora še odločiti.

Lukašenko je še poudaril, da ne bo privolil v izboljšanje odnosov med Beorusijo in EU-jem na račun poslabšanja odnosov med Minskom in Moskvo. "Evropa bi naredila veliko napako, če bi od nas zahtevala, da odnose z EU-jem izboljšamo na račun Rusije," je bil jasen po mnenju nekaterih zadnji evropski diktator.

G. V.