Romunski predsednik Klaus Iohannis je novembra izjavil, da njegova država ni pripravljena na predsedovanje EU-ju. Foto: Reuters
Romunski predsednik Klaus Iohannis je novembra izjavil, da njegova država ni pripravljena na predsedovanje EU-ju. Foto: Reuters

Po Junckerjevi oceni je država tehnično dobro pripravljena na predsedovanje, a ne razume, kaj pomeni predsedovanje drugim državam članicam Evropske unije.

"Menim, da vlada v Bukarešti še ne razume popolnoma, kaj pomeni prevzeti predsedovanje nad drugimi državami EU-ja. Za celostno delovanje je potrebna tudi pripravljenost, da se drugim prisluhne, ter močna volja, da se lastne potrebe postavijo na stran. Tu imam dvome," je Juncker pojasnil v pogovoru za nemški tednik Welt am Sonntag.

Ob tem je podvomil tudi v notranjo stabilnost države, saj Romunija trenutno v Evropi ne more nastopati kot "trdna enota". Po njegovi oceni mora biti država poenotena, da lahko v času predsedovanja spodbuja enotno Evropo.

Članica EU-ja od leta 2007

Romunija bo polletno predsedovanje Svetu EU-ja prevzela 1. januarja od Avstrije. Romunski predsednik Klaus Iohannis je še sredi novembra ob odstopu ministra za evropske zadeve Victorja Negrescuja trdil, da njegova država ni pripravljena na predsedovanje EU-ju, pred kratkim pa je vendarle ocenil, da so pripravljeni.

Romunija, ki se je EU-ju pridružila leta 2007, je od začetka članstva veljala za eno Uniji bolj naklonjenih držav, vendar pa je v zadnjem času zavzela nacionalistično retoriko. Med drugim je v sporu z Brusljem, ker je omilila protikorupcijsko zakonodajo, kar je v začetku lanskega leta sprožilo najbolj množične proteste v Romuniji od padca komunizma.