Juncker poudarja, da v Evropi potrebujemo solidarnost. Foto: EPA
Juncker poudarja, da v Evropi potrebujemo solidarnost. Foto: EPA
Donald Tusk
Tusk voditeljem EU-ja predlaga, naj glede prihoda prebežnikov prenehajo valiti krivdo drug na drugega. Foto: EPA
Sebastian Kurz
Avstrijski kancler pričakuje pripravljenost Londona na kompromis. Foto: Reuters
Na vrhu EU-ja predvsem o brexitu in migracijah

"Nekatere sprejemajo begunce. Tiste, ki tega ne želijo ali ne morejo, čeprav bi to morale storiti, pa morajo storiti korak k solidarnosti," je poudaril Juncker. "V Evropi potrebujemo solidarnost, to niso le prazne besede," je še dejal pred delovno večerjo voditeljev Unije, na kateri naj bi bile v ospredju prav migracije.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz, čigar država trenutno predseduje Svetu EU-ja, pa je izrazil željo, da bi se glede migracij na vrhu osredotočili na tisto, glede česar se članice strinjajo. To je predvsem na vprašanje varovanja zunanjih meja Unije, čeprav, kot je priznal, tudi pri tem obstajajo razhajanja med članicami glede reforme agencije Frontex, ki jih je še treba rešiti.

Nekatere države imajo po besedah avstrijskega kanclerja tudi pomisleke glede obvezne registracije prebežnikov. Kurz je tudi znova podprl Junckerjev predlog, da bi Frontex do leta 2020 kadrovsko okrepili na 10.000 pripadnikov in razširili mandat agencije.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je ob prihodu na delovno večerjo poudarila zaščito zunanjih meja Unije, a za migracijsko politiko je po njenem mnenju ključno sodelovanje z afriškimi državami.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini je ob prihodu na vrh dejala, da je po preverjanju pri članicah Unije ugotovila, da se strinjajo, da je treba nadaljevati operacijo Sophia v Sredozemskem morju. Ni pa enotnega stališča, kako rešiti vprašanje izkrcavanja prebežnikov, rešenih na morju.

Tusk: Nekatere britanske predloge je treba preoblikovati
Predlog Velike Britanije o irskem vprašanju in nadaljnjem gospodarskem sodelovanju po odhodu Velike Britanije iz EU-ja je treba preoblikovati in se o njem pogajati naprej, je pred začetkom dvodnevnega vrha, na katerem bodo poleg migracij obravnavali tudi brexit, dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Tusk je sicer pohvalil nekatere predloge britanske premierke Therese May in izkazal pripravljenost na tesnejše sodelovanje na področju varnosti in zunanje politike. "Danes je morda več upanja, a je vsekakor vse manj časa," je posvaril Tusk. Dodal je, da bi morali vsak dan, ki je še ostal, izkoristiti za pogajanja. Tusk želi, da bi se pogajanja o brexitu končala to jesen.

Britanska premierka je poudarila, da mora tudi EU pokazati pripravljenost na kompromis. "Če hočemo doseči uspešno rešitev, bo moral EU razdelati svoje stališče, tako kot ga je Združeno kraljestvo."

Predsednik Evropskega sveta je dodal, da bo v četrtek v Salzburgu voditeljem sedemindvajseterice predlagal dodaten vrh o brexitu novembra.

Kurz zahteva pripravljenost na kompromis
Pred vrhom EU-ja je avstrijski kancler Sebastian Kurz zahteval pripravljenost na kompromise v pogajanjih z Veliko Britanijo. "Dogovor z Veliko Britanijo je nujnost," je na srečanju Evropske ljudske stranke pred vrhom dejal Kurz. Avstrija sicer trenutno predseduje EU-ju.

Ob tem je Kurz po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA opozoril, da bi bilo vse drugo razen dogovora povezave v škodo. "Nedogovor" z Londonom bi imel negativne posledice tudi na avstrijsko gospodarstvo in delovna mesta, je še poudaril.

"Zelo si prizadevamo, da bi našli kompromis," je še dejal avstrijski kancler, ki je prav tako potrdil, da naj bi novembra pripravili izreden vrh o brexitu. Glavni pogajalec Unije za brexit Michel Barnier je po oceni Kurza že stopil korak naproti Veliki Britaniji, zdaj pa pričakuje pripravljenost od Londona.

Na vrhu EU-ja predvsem o brexitu in migracijah