Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zeleni Slovenije so v nedeljo na družbenih omrežjih Facebook in X pozvali k zbiranju podpisov podpore listi Zelenih z nosilcem liste Klemnom Grošljem, zdaj evropskim poslancem Gibanja Svoboda. Grošelj, ki je bil v Evropski parlament izvoljen na listi LMŠ-ja, je sprva nameraval kandidirati na listi Gibanja Svobode, vendar je nato svoje soglasje, ko je že bil potrjen kot kandidat, na začetku aprila umaknil. Vzrok naj bi bil to, da ga je Gibanje Svoboda želelo uvrstiti na predzadnje mesto svoje kandidatne liste za evropske volitve.

Povedal je, da je v tem obdobju prejel večje število klicev podpore. Po njegovih besedah se je začela snovati ideja oblikovati alternativno listo, v katero so se združile sredinske, liberalne in zelene stranke. "Sem liberalec. Dogovor je, da bom stališča, ki sem jih imel do zdaj, zagovarjal tudi v kampanji in s tem gremo na volitve," je navedel za STA.

Grošelj je za medije potrdil tudi svoj izstop iz stranke Gibanje Svoboda. Pričakuje, da bo s kandidaturo volivcem ponudil širši izbor kandidatov in s svojim znanjem in vedenjem prispeval k predvolilnim debatam.

Da bo Klemen Grošelj kandidiral na listi Zelenih Slovenije, je za MMC potrdil generalni sekretar stranke Nejc Škof, ki je pojasnil, da bo na kandidatni listi še podpredsednica Zelenih Slovenije Nada Pavšer. Po poročanju Televizije Slovenija bosta kandidata Zelenih tudi Renato Volker iz Stranke mladih – Zeleni Evrope in Karel Lipič iz Zveze ekoloških gibanj Slovenije.

Šetinc Pašek glede kandidature še ni sprejela odločitve

Med evidentiranimi kandidati, ki bi bili lahko vključeni na kandidatno listo Zelenih, sta tudi direktor postojnske bolnišnice Aleksander Merlo, ki je po preobratu odpadel iz Svobodilne liste, in nepovezana poslanka, izvoljena na listi Gibanja Svoboda, Mojca Šetinc Pašek.

Kot je Šetinc Pašek sporočila za Televizijo Slovenija, se je z vabilom k sodelovanju nanjo obrnil Grošelj, vendar je še v fazi odločanja. Dodala je, da so jo k sodelovanju na evropskih volitvah vabili tudi v drugih strankah. "Zlasti glede na način, kako se je ravnalo z uglednimi ljudmi in vsebinsko močnimi kandidati v največji vladni stranki, menim, da leva sredina zmore ponuditi več od tega, kar imamo na razpolago ta hip," je še sporočila poslanka.

Nosilec liste Zelenih bo Klemen Grošelj

Grošelj: Stališča, ki sem jih imel doslej, bom zagovarjal tudi v kampanji

Kandidatno listo bodo v stranki Zeleni Slovenije predvidoma predstavili v torek. Škof je dejal, da so podpise za kandidaturo – potrebujejo jih tisoč – zbirali že dlje časa in da so jih zbrali že skoraj dovolj za sodelovanje na volitvah. Rok za vlaganje kandidatnih list se bo sicer iztekel 10. maja.

Grošelj je za STA pojasnil, da gre za idejo oblikovati alternativno listo, v katero so se združile sredinske, liberalne in zelene stranke. "Jaz sem liberalec. Dogovor je, da bom stališča, ki sem jih imel do zdaj, zagovarjal tudi v kampanji, in s tem gremo na volitve," je povedal Grošelj, ki pričakuje, da bo s svojo kandidaturo volivcem ponudil širši izbor kandidatov in da bo s svojim znanjem in vedenjem prispeval k predvolilnim debatam. Na volitvah pričakuje, da bo lista na volitvah dobila en mandat.

V notranji politiki je čedalje burnejše