Klemen Grošelj. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Klemen Grošelj. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Kandidati so ob vložitvi liste poudarili, da se bodo zavzemali za "socialno Evropo, trajnostni razvoj ter učinkovit zeleni prehod", za spoštovanje človekovih pravic, solidarnost in da pri tem "ne bodo izključevali nikogar".

Na listi je več kandidatov, povezanih s stranko Svoboda. Poleg Grošlja, ki je soglasje za kandidaturo na listi Svobode umaknil po tistem, ko naj bi mu svet stranke določil predzadnje mesto na listi, bo kot zadnji na listi Zelenih Slovenije kandidiral direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, ki je bil prav tako evidentiran kandidat za listo Svobode. Na osmem mestu pa je nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki so jo iz Svobode izključili lani jeseni. Grošlju na listi sledijo podpredsednica stranke Zelenih Slovenije Nada Pavšer, ekološki kmetovalec Bogomil Knavs, raziskovalka Vesna Lavtižar, župan Občine Markovci Milan Gabrovec, sociologinja Valerija Korošec, umetnik in aktivist Renato Volker.

Grošelj, ki je bil na evropskih volitvah leta 2019 v Evropski parlament izvoljen kot kandidat Liste Marjana Šarca, deluje v skupini liberalcev Renew, kamor spada tudi Gibanje Svoboda. A po njegovih besedah ni nujno, da bo v primeru izvolitve v tej skupini tudi nadaljeval, saj se po njegovih besedah v tej skupini dogajajo spremembe, do katerih je "treba biti kritičen". Ob tem je omenil stranko ANO nekdanjega češkega premierja Andreja Babiša, ki "glasuje podobno kot italijanska skrajno desna stranka Liga".

"Lista Zelenih presega obstoječe ideološke delitve"

Na kritiko vodilnega kandidata evropskih Zelenih Basa Eickhouta, da z "izjemo barve v njihovem imenu v stranki ne prepoznava zelene politike", se je Grošelj odzval z navedbo, da lista Zelenih Slovenije presega obstoječe ideološke delitve.

Stranko Zeleni Slovenije sicer vodi nekdanji poslanec SDS-a Andrej Čuš. Po Grošljevih navedbah sta se o kandidaturi dogovorila "po naključju", ko so izvedeli, da ima stranka odprt račun. Grošelj v razkoraku med Čuševo nekdanjo pripadnostjo desni stranki in sedanjo liberalno usmeritvijo stranke ne vidi "težave". Ob tem je spomnil na nekatere kandidate leve sredine, ki so s "svojim glasovanjem omogočili vlado Janeza Janše".

Do zdaj je poleg liste Zelenih Slovenije vloženih še 10 kandidatnih list, med njimi so liste vseh parlamentarnih strank (Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica) ter strank SLS, Vesna, Resni.ca, Dobra država in DeSUS ter Nič od tega. Kandidature je mogoče vložiti še danes do polnoči.